Unes quaranta persones es manifesten contra el príncep a Girona

Membres de la CUP, Arran Gironès i la PAH no han pogut protestar a l'entrada de l'edifici com tenien previst

Hi havia expectació pel que podia passar durant aquest acte de protesta. Fa pocs dies que els Príceps d'Astúries van ser xiulats i escridassats al Gran Teatre del Liceu de Barcelona on havien anat per assistir a la representació de l'òpera 'L'Elisir d'Amore'. Finalment, però, la concentració a Girona ha transcorregut amb normalitat i sense incidents. L'únic moment de tensió ha estat quan els concentrats han creuat el passeig de la devesa en direcció a l'entrada principal de l'Audotori-Palau de Congressos però un cordó policial dels Mossos d'Esquadra els ha obligat a fer marxa enrere i s'han assegut a la rotonda de davant del Palau de Fires per tallar el trànsit.

La concentració ha durat una mitja hora, el temps necessari per llegir un manifest en contra de la monarquia espanyola i les "elits polítiques i econòmiques" representades en el I Congrés Biennal Sobre Seguretat Jurídica i Democràtica a Iberoamèrica, que organitza el Consell General del Poder Judicial i la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona i que es farà fins al 5 de juny. A banda de la presència del Príncep de Borbó, també hi ha assistit el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón; l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, entre altres càrrecs polítics i empresarials. En clau local, també hi havia l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, i la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, a qui acusen de "rebre un cop més amb els braços oberts a la monarquia espanyola i a la classe dirigent de l'estat espanyol".

Segons el portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, aquesta visita és "un intent més d'espanyolització" de la ciutat i dels Països Catalans en el que considera un "claríssim símptoma d'imperialisme". A més, consideren que bona part dels representats al Congrés són els "culpables" del que consideren un "genocidi" que estan patint les persones amb les "polítiques neoliberals" que ha generat també una crisi social. "És responsabilitat seva", ha subratllat Navarro, que ha acabat el seu discurs tot dient, "que marxin dels Països Catalans, perquè no els volem ni aquí ni enlloc".


Una cançó sobre el "príncep Blau" i els gripaus

Bona part de la protesta s'ha centrat en la figura de Felip de Borbó, a qui li han dedicat una cançó titulada 'príncep Blau'. La cançó que s'han inventat comença amb un "vaig conèixer un príncep Blau" i continuava amb frases com ara "en realitat era un príncep encantat" o "es creia ric i tan bonic, que no volia cap amic". També s'han vist cartells on es llegia 'No volem prínceps blaus, Girona prefereix els gripaus'. L'acte ha acabat amb el cant dels Segadors.

Durant l'acte, també han coincidit amb funcionaris de Justícia que treballen a pocs metres d'allà, al nou edifici. Portaven cartells en contra de les retallades i del ministre de Justícia. Eren unes deu persones i hi havia representats quatre sindicats: UGT, CCOO, STAJ i CSIF. I amb un nombre més reduït, també hi havia simpatitzants del líder opositor de Veneçuela, Henrique Capriles, que exigien el recompte de vots de les eleccions passades en què es va proclamar guanyador Nicolás Maduro.

Noves protestes mentre duri el congrés judicial

Aqueta tarda a les sis, membres del col·lectiu El Carrer es concentraran a la rotonda Ferran Puig per després anar fins al Palau de Congressos. En un acte que han titulat 'escratx a l'imperialisme i a la dictadura del capital. Per demà dimarts, hi ha prevista a dos quarts de vuit de la tarda una marxa des de la Plaça del Vi fins al Palau de Congressos, convocada per la CUP, Arran Gironès i altres col·lectius.