Paneque vol ''liderar el canvi'' a Girona i Guanyem buscarà aliances independentistes

Geis admet que no han fet un bon resultat i creu que pertoca a les altres forces "moure fitxa"

La socialista, Sílvia Paneque, es veu legitimada per "liderar el canvi" a Girona després que el PSC hagi fet el tomb i s'hagi imposat a les urnes aquest 28-M a la ciutat. Paneque diu que ser la força més votada, precisament, l'avala per convertir-se en la propera alcaldessa.

Els socialistes però, dins l'aritmètica municipal, han empatat amb vuit regidors amb Guanyem Girona. El seu cap de llista, Lluc Salellas, aposta per buscar aliances amb les forces independentistes (Junts i ERC) per aconseguir ser investit.

La cap de llista de Junts, Gemma Geis, admet que no han fet un bon resultat i que pertoca a les altres dues forces "moure fitxa". El candidat d'ERC, Quim Ayats, avança que obriran "un període de reflexió" després d'obtenir tres regidors.

L'escrutini a Girona ha anat canviant fins el darrer moment. Això ha fet que els caps de llista s'esperessin fins al 100% per sortir a valorar els resultats. A la seu del PSC, i quan finalment han confirmat que amb 8 regidors s'han convertit en la força més votada a la ciutat, la "família socialista" ha rebut Sílvia Paneque amb aplaudiments i crits d'"alcaldessa, alcaldessa".

Després de reconèixer que ha estat una nit llarga i agrair el suport, Paneque ha afirmat amb rotunditat: "Podem dir que hem guanyat les eleccions a Girona". "Estem satisfets", ha afegit la cap de llista que ha promès tornar la confiança "amb esforç i treball en favor de Girona".

El PSC ha estat la força més votada però no ha aconseguit majoria i haurà de teixir aliances per governar. En aquest sentit, Paneque ha subratllat que tenen 700 vots més que la segona força (Guanyem Girona): "És una diferència important. Per tant, ens pertoca la responsabilitat de governar aquesta ciutat.

"Tenim l'honor de liderar aquest canvi que tant havíem demanat. La ciutadania ens ha fet confiança i aconseguirem el canvi per a la ciutat de Girona", ha conclòs Paneque que ha acabat la intervenció davant la premsa agraint la feina del seu equip: "Ara ens quedarem a celebrar-ho amb la família socialista".

Aliança independentista

Enmig de la celebració davant el local electoral, el cap de llista de Guanyem ha assegurat que aquest 28-M ha estat un dia "històric", perquè la candidatura municipalista ha aconseguit "uns resultats que no s'havien fet mai" a Girona. Lluc Salellas ha subratllat que l'aval que han rebut a les urnes, i que els dona sis regidors, demostra que el seu projecte "està consolidat".

Per al cap de llista, Girona en aquestes municipals ha votat tres eixos. El primer, "un canvi que nosaltres representem". El segon, "independentisme", perquè tant Guanyem, com Junts, com ERC sumen "una àmplia majoria absoluta". I el tercer, que hi hagi un gir cap a "polítiques transformadores i progressistes".

A partir d'aquí, el cap de llista de Guanyem ja avança que, tenint en compte aquesta tríade, és a ells a qui els pertoca "iniciar i intentar formar govern". Salellas ja ha dit que ho intentaran a partir d'aquest 29 de maig mateix, amb l'objectiu que el 17 de juny pugui ser investit alcalde.

"Tenim clar que negociarem a partir d'un programa, que hi ha d'haver canvi i independentisme; intentarem liderar un acord per al proper govern de la ciutat", ha destacat. En referència a Junts i a ERC, Salellas entén que les dues forces hauran de fer "una reflexió" després de la davallada de regidors que han patit i que, a partir d'aquí, "entraran en una negociació perquè hi hagi polítiques de canvi" i permetre que això sigui realitat al ple d'investidura.

"Ens ha faltat temps"

La cap de llista de Junts per Girona, Gemma Geis, de fet, ja li ha agafat el guant. "Som conscients dels resultats que hem tret, i que a nosaltres no ens pertoca moure fitxa", ha dit la candidata des de la seu del partit, on ha seguit la nit electoral. Geis ha felicitat d'entrada el PSC pels resultats d'aquest 28-M, que han convertit els socialistes en guanyadors dels comicis a Girona, però tampoc s'ha oblidat d'aquelles "7.000 persones que han fet confiança a la mirada i al projecte nou" que portava Junts.

"Òbviament aquests no eren els resultats que esperàvem; teníem una llista renovada, amb persones compromeses i amb idees que sincerament crèiem que eren la millor proposta per Girona", ha dit Geis. "Però segurament no hem pogut arribar prou a la ciutadania, ens ha faltat temps", ha admès.

"Jo em vaig arriscar per Girona, sabia la situació i el desgast que hi havia; i per tant, sabia que no era fàcil", ha afegit Geis, en referència a Junts. "Però m'estimo Girona, i per tant el meu compromís amb la ciutat és granític", ha conclòs. Però això sí, a l'hora de parlar del futur consistori sorgit d'aquest 28-M, i en espera del què facin les dues primeres forces -PSC i Guanyem- la cap de llista de Junts ha reiterat que ella "sempre" ha dit que volia "que a Girona hi hagi un govern independentista".

"Aspiràvem a molt més"

Decepció a la seu d'ERC a Girona. El partit ha perdut suport aquest 28-M i les urnes li han donat tres regidors, un menys que el que han tingut el darrer mandat. El seu cap de llista, Quim Ayats, ha admès obertament que no han estat uns bons resultats: "No són les expectatives que teníem. Evidentment, no estem contents perquè aspiràvem a molt més".

Ayats ha remarcat que ara cal analitzar els resultats i obrir una reflexió "tant a nivell global com a la ciutat de Girona". Tot i això, ha afirmat que se sent "profundament orgullós" de la feina que han fet durant els darrers dos anys i mig, quan van entrar a govern amb Junts, per "responsabilitat".

El cap de llista d'ERC creu que no han estat capaços de transmetre "prou bé" la feina que han fet. Ayats, de moment, no ha volgut entrar a valorar com queda la governabilitat a la ciutat ni les possibilitats de formar govern o donar suport a algun candidat: "En aquest moment hem de valorar tots els elements que han portat fins aquí. Després de fer les reflexions pertinents actuarem en conseqüència amb la mateixa voluntat de ser útils per treballar per Girona".

Tampoc s'ha pronunciat sobre si el fet d'haver governat amb Junts els ha pogut penalitzar a les urnes i ha argumentats que els motius de perdre vots "no són mai únics" i s'han de sospesar amb reflexió i tranquil·litat.

"Consensos per a projectes de ciutat"

El PP, que aquest 28-M ha tornat a recuperar presència al consistori, fa una valoració "positiva" d'aquests comicis. El seu cap de llista, Jaume Veray, assegura que s'ha acomplert l'objectiu que s'havien fixat, i agraeix l'aval que li ha donat la ciutadania i que permet als populars tenir un regidor a la plaça del Vi. Jaume Veray no amaga, però, que veu la governabilitat "complicada", perquè tant el PSC com Guanyem, "les dues opcions que han tret més regidors, fins ara no s'han entès".

Pel que fa a la investidura, el cap de llista del PP avança que a ells no els pertoca "la feina" de veure qui serà alcalde o alcaldessa de la ciutat. I de fet, ja avança que, ara per ara, Veray es votarà a ell mateix al ple d'investidura. Sí que avança, però, que des de la seva posició al ple, buscarà "tots els consensos possibles per aprovar aquells projectes que siguin beneficiosos per a Girona, siguin del PP o del grup que siguin". "Fer pactes en base a la ideologia és complicat, però en base a un model i a projectes que siguin bons per a la ciutat, aquí sí que ens hi trobaran", conclou.

Vox ha aconseguit per primer cop un regidor al ple de Girona.