Barca de Mitjana, Els Pescadors de l'Escala, Port Bo i Elena Gadel a la 56a Cantada d'Havaneres

Se celebrarà l'1 de juliol i la cantant i actriu catalana hi interpretarà cinc cançons

Cançó marinera, platja del Port Bo, nit d'estiu, cremat i barques damunt l'aigua. Calella de Palafrugell (Baix Empordà) tornarà a repetir la imatge icònica de la tradicional Cantada d'Havaneres el proper dissabte 1 de juliol. Damunt l'escenari s'escoltaran vint cançons -cadascun dels grups i Gadel n'interpretaran cinc- i el colofó el posaran, com ja és tradicional, la interpretació a l'uníson de 'La bella Lola' (amb l'estol de mocadors blancs) i 'El meu avi'.

En aquesta 56a edició, acompanyaran el grup degà les formacions Barca de Mitjana i Els Pescadors de l'Escala. I dins el repertori, l'organització destaca quatre havaneres que va compondre Càstor Pérez: 'Vestida de nit', 'Temps perdut', 'La Habana se llama Elena' i 'El mariner feliç'.

Organitzada per l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, amb el suport de la Diputació de Girona, la Cantada d'Havaneres es remunta a l'any 1966. Aleshores, aquella primera trobada de cantaires es va celebrar a la taverna de Can Batlle, i va ser quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir en la presentació del llibre 'Calella de Palafrugell i les havaneres', el segon recull del gènere publicat a Catalunya.

L'èxit de la trobada va animar els organitzadors a repetir-la l'any següent, amb una cantada més formal a la platja d'en Calau. El 1969, l'Associació d'Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada d'Havaneres, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment. 

La lírica com a preàmbul

Aquest any, com a preàmbul de la cantada, el divendres 30 de juny se celebrarà una vetllada dedicada a l'havanera lírica. El recital s'ha batejat amb el nom 'Denominació d'origen, havaneres d'anada i tornada'. Hi participaran la soprano palafrugellenca Indira Ferrer; el director del grup Port Bo i guitarra rítmica Carles Casanovas, i el guitarra, solista i arranjador xilè Mauri Campos.

Tots tres convidaran els espectadors a fer un viatge musical per Cuba, Mèxic, Xile, Espanya i Catalunya. L'acte l'organitzen l'Institut de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Palafrugell, l'Associació de Veïns i Amics de Calella i la Fundació Ernest Morató.