Santa Coloma de Farners (Selva) enllestirà en els propers dies dues actuacions en equipaments municipals amb l'objectiu de millorar el proveïment d'aigua potable. En concret, repararà el pou de 'La Mania' i posarà en funcionament dos dipòsits d'aigua a la urbanització Santa Coloma Residencial, per complementar els que ja hi ha a la zona de la riera.
El pou de 'La Mania' és un recurs hídric que s'utilitza habitualment en períodes de sequera, ja que no es veu afectat per la disminució del nivell de la capa freàtica en ser fora de l'al·luvial de la riera. L'aigua que se n'obté, rica en fluor, es barreja amb la de la resta de pous per assegurar els nivells de mineralització que indica Salut Pública.
Perquè aquest pou pugui funcionar bé i se n'obtingui el rendiment màxim, el consistori hi invertirà 33.081,16 euros per adequar tota la instal·lació. En concret, se substituirà la bomba, es canviaran els tubs de ferro per uns altres d'acer inoxidable, s'instal·laran nous cables elèctrics de potència i control, es posarà una sona de nivell i es farà una presa d'aigua per a reg i neteja de carrers.
Les obres a 'La Mania' les fa l'empresa mixta Aigües Colomenques. Es preveu que s'enllesteixin la primera setmana de juny.
Dos dipòsits a Santa Coloma Residencial
D'altra banda, en els propers dies entraran en funcionament els pous números 2 i 4 de Santa Coloma Residencial, cosa que permetrà arribar a captar 600 metres cúbics d'aigua. Abans, se n'ha substituït la columna antiga d'aspiració per una de nova d'acer inoxidable, s'hi ha instal·la una bomba amb un motor d'alta eficiència s'han renovat els quadres elèctrics per uns altres que tenen variador.
"Amb aquesta aportació addicional dels pous de Santa Coloma Residencial, s'afegeixen nous punts de captació que alleugeriran la càrrega de l'al·luvial de la riera als pous principals de Santa Coloma", explica el consistori. "Per tant, hi haurà més seguretat en l'abastament d'aigua potable municipal", afegeix l'ajuntament.
El consistori explica que les diferents inversions a la xarxa de distribució d'aigua han comportat que actualment el seu índex de rendiment sigui del 79,9%. Un percentatge que en la darrera dècada s'ha incrementat en més de vuit punts percentuals (perquè ara fa deu anys era del 71,03%).
Segons explica l'ajuntament, això s'adequa als paràmetres fixats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que considera que una xarxa amb bon rendiment ha de superar el 72% entre cabal registrat i cabal subministrat. La xarxa d'aigua potable de Santa Coloma de Farners suma uns 105 quilòmetres de canonades, i des del 2017 es troba per sobre d'aquest percentatge.
Pla de sequera
Com a actuació addicional, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha sol·licitat al Departament d'Acció Climàtica, una subvenció per redactar un pla de sequera. Tot i que no és obligatori en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants, el consistori ha volgut tirar-lo endavant per gestionar millor els recursos hídrics en el context actual.