Sant Julià de Ramis diu prou a quinze anys en barracons i reclama la nova escola

Demanen "urgència" a l'Ajuntament perquè cedeix el terreny a Educació

Desenes de famílies i mestres s'han concentrat aquest divendres a la tarda a les portes de l'escola Castellum de Sant Julià de Ramis (Gironès) per reivindicar la urgència de començar a construir la nova escola.

Ara fa quinze anys que les classes s'imparteixen des de mòduls prefabricats, després que es creés aquest centre educatiu al municipi perquè els infants no s'haguessin de desplaçar fins a Medinyà. L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) i el claustre de professorat de l'escola denuncien les condicions de "provisionalitat i precarietat" amb les que es troben i demanen "urgència" a l'Ajuntament perquè el terreny del carrer Bon Dia, on està previst que s'ubiqui el centre, se cedeixi a Educació i puguin començar les obres.

L'escola Castellum es va crear el 2008 a Sant Julià de Ramis, ubicada de forma provisional en un mòdul prefabricat on hi havia hagut una llar d'infants. Amb el pas dels anys, s'han anat ampliant els barracons, però l'espai és insuficient. "Tenim una desena de mòduls pels prop de 300 alumnes de l'escola", explica la mestra i mare d'un infant del centre, Pili Martínez, que recorda que durant la pandèmia es van haver de fer classes al pavelló municipal per garantir la distància interpersonal.

A banda de l'espai, l'escola Castellum pateix "goteres, humitat, pudors, fongs i una acústica deficient". Així ho detalla el manifest que s'ha llegit aquest divendres a la tarda davant del centre durant l'acte reivindicatiu. Martínez afirma que aquesta situació ha desgastat a les famílies i que moltes "han perdut l'esperança" d'aconseguir tenir una escola nova.

Moure una torre elèctrica

L'Ajuntament ja havia reservat el 2019 una partida de 100.000 euros per adequar el terreny del carrer Bon Dia on està previst que es construeixi l'escola. En concret, 20.000 es van destinar a la contractació d'un arquitecte perquè replantegés el sector i 80.000 eren per fer-hi les escomeses dels serveis, un tram petit de vorera i moure una torre elèctrica (el terreny ja disposa d'aigua, llum i clavegueram). Tanmateix, aquesta adequació continua pendent i s'està licitant per segona vegada. Fins que no s'executi, el terreny no pot cedir-se a la Generalitat, que és qui es farà càrrec de l'edificació de la nova escola.  

El president de l'AFA de l'escola Castellum, Antoni Miquel Muñoz, detalla que en converses amb la Generalitat, els han assegurat que "si res s'encalla, queden com a mínim quatre anys més" perquè els alumnes puguin traslladar-se al centre de totxana. "Estem des del 2008 en barracons i ja no ens podem esperar més", denuncia Muñoz, que insisteix en el fet que "és important no perdre temps i que els tràmits vagin de pressa".

I és que tot el procés ha estat lent. El terreny actual és el segon que es busca per aixecar-hi l'escola, després que el primer es desestimés per la seva proximitat amb l'autopista i perquè la inversió per urbanitzar-lo que s'havia de fer era massa elevada. Segons detallen des de l'AFA, aconseguir registrar l'actual al registre de la propietat a nom de l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis també ha estat una "odissea". I des que ho han aconseguit, se'ls està fent llarg l'adequació de la parcel·la que porta parada des d'abans de la pandèmia.

Reivindicació en període electoral

Des de l'AFA detallen que la reivindicació s'ha programat aquest divendres per fer-la coincidir en el període electoral. "Ens és igual quin partit ho lideri, el que volem és que l'escola estigui construïda com més aviat millor i que guanyi qui guanyi les municipals, hi hagi aquest compromís", detalla el president.

L'AFA havia previst una tarda reivindicativa de tallers pels infants relacionats amb la construcció de la nova escola, però la pluja els ha fet canviar de plans. En comptes d'això, i aixoplugats pels arbres del voltant de l'escola, han fet la lectura del manifest i després s'han desplaçat directament fins a l'N-II per penjar-hi una pancarta on tots els vehicles que hi passen poden llegir: "15 anys de barracons. Ja n'hi ha prou".