La 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí proposa un viatge del Renaixement fins al S.XXI

S'han programat 17 concerts del 29 de juliol fins el 18 d'agost

La 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí se celebrarà entre el 29 de juliol i el 18 d'agost i convidarà a reduir "el ritme frenètic" vital. El certamen ha programat 17 concerts que proposen un recorregut musical de cinc segles des del Renaixement fins al segle XXI amb una destacada presència de la música vocal i la música barroca.

La programació, a més, manté la filosofia de combinar artistes de reconeguda trajectòria amb joves valors de música que comencen a destacar internacionalment. El festival obrirà amb una producció pròpia de l'oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas.

Aquesta partitura, rescatada el 1995 pel musicòleg Josep Dolcet, serà interpretada a Torroella per un ensemble d'instruments antics. Una altra recuperació del patrimoni musical català del segle XX és el poema simfònic Les illes Medes de Juli Garreta, estrenat ara fa 100 anys per l'Orquestra Pau Casals. Aquesta obra es presentarà en un programa de temàtica marítima, davant de les Illes Medes a l'Estartit, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Marco Mezquida, que interpretarà el seu Concert per a piano i orquestra "Talaiot".

Bach, Vivaldi i Händel són tres dels quatre compositors més interpretats en la història del Festival, i la seva música estarà present en la 43a edició en els concerts que protagonitzaran l'Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore, que interpretaran cantates de Bach; el pianista islandès Víkingur Ólafsson, que amb les Variacions Goldberg clausurarà el festival el 18 d’agost.

També hi actuarà la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti que proposen un joc de miralls amb un programa d’obres de Corelli Händel; la soprano caribenya Jeanine De Bique acompanyada pel Concerto Köln explorarà la naturalesa profunda i polièdrica de grans heroïnes de l'òpera barroca, com Cleopatra, Rodelinda, Alcina i Agripina, a través d'àries d'òperes dedicades a aquests personatges per Händels i altres compositors; i el conjunt francès Le Poème Harmonique sota la direcció de Vincent Dumestre i amb cinc solistes vocals revelarà l'emoció que es vivia a Venècia durant les magnífiques processons que se celebraven a la ciutat dels canals en temps de Vivaldi.

El recorregut per cinc segles per la història de música començarà amb el concert que protagonitzarà l'ensemble O vos Omnes dedicat a la figura del gran compositor renaixentista Josquin Des Prez i els seus contemporanis.

Beethoven, un dels compositors més influents de la història de la música és un dels protagonistes del concert de presentació al Festival de la pianista Juliana Avdeeva, guanyadora del prestigiós Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin el 2010 i intèrpret de referència d'aquest compositor. A més, Beethoven també comparteix programa amb el compositor finlandès Jean Sibelius en el concert de debut a Torroella de la Chamber Orchestra of Europe, sota la direcció del britànic Daniel Harding.

El festival continua oferint la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx iniciada l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. Aquest estiu s’oferiran el tercer i quart concert de la integral, que està previst oferir en un total de sis concerts que es completarà l'any que ve.

El Festival de Torroella de Montgrí rendirà homenatge a dues grans artistes catalanes de la interpretació musical, de les quals se celebra aquest any el centenari del seu naixement: la soprano Victoria de los Ángeles, que va estar vinculada al Festival durant la dècada de 1980, oferint quatre concerts, i la pianista Alicia de Larrocha.

Finalment, la programació es completa amb dos concerts que barregen la música antiga, la cançó tradicional i la improvisació. La directora del certamen, Montse Faura, remarca que la nova edició busca "apel·lar als valors humanistes que la música transmet i convidar a gaudir plenament de la programació".

Les entrades es posaran a la venda al públic en general a partir del 21 de maig. Els dies 19 i 20 de maig es farà una venda preferent als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. El Festival manté aquesta edició la Butaca Jove, una modalitat d’entrada al preu de 5 euros per a menors de 30 anys que es pot adquirir a la taquilla mitja hora abans dels concerts.