El SATSE denuncia la ''sobrecàrrega'' dels professionals d'infermeria

El sindicat presenta un full de ruta amb 12 millores "indispensables"

El sindicat d'infermeria SATSE denuncia la "sobrecàrrega" i la "precarietat" que pateix el sector i reclama mesures urgents per garantir el futur d'aquesta professió a Catalunya. Amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria, el sindicat ha presentat un full de ruta amb 12 millores que consideren "indispensables" i ha engegat una campanya de comunicació per implicar-hi la ciutadania.

Entre les principals peticions que fan, hi ha augmentar ràtios per equiparar-se als nivells europeus; establir la jubilació anticipada voluntària; unificar convenis; reconèixer el solapament de jornada o el reconeixement com a Grup A dins de l'administració.

"Els professionals de la infermeria són un pilar a la societat i pensem que cal el reconeixement dels polítics", assegura el portaveu del SATSE a Catalunya, David Oliver. Oliver remarca que es tracta d'una professió "poc valorada" i que, malgrat el repunt de popularitat durant la pandèmia, s'ha tornat a "menysprear-los".

Per això i coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, el sindicat ha presentat un document amb 12 mesures que consideren "indispensables" per garantir el futur de la professió. El "full de ruta", que s'ha fet arribar al Ministeri de Sanitat i al Departament de Salut, inclou un canvi en la classificació professional, amb la inclusió de les infermeres al grup A de l'administració. Asseguren que, malgrat l'entrada en vigor del pla Bolonya, no s'ha tingut en compte que els estudis d'infermeria són un Grau i no una Diplomatura com passava fins llavors.

També reclamen augmentar ràtios. A hores d'ara, asseguren que hi ha entre 5 i 6 infermeres per cada 1.000 habitants quan a nivell europeu els nivells se situen en 9. Per complir amb aquests estàndards, assegura Oliver, caldrien unes 13.000 infermeres més a Catalunya.

A més, reivindiquen un únic conveni laboral; la jubilació anticipada voluntària; el reconeixement retributiu de les especialitats; l'augment de places d'especialització; el reconeixement del solapament de jornada; de la jornada no assistencial per formació, actualització i investigació, entre d'altres.

Alerten que cada cop són més els professionals que marxen a d'altres països en busca de millors condicions i que se senten "abandonats" per les administracions. "No és que no hi hagi estudiants d'infermeria; és que quan acaben i veuen les condicions molts i moltes se senten enganyats per la precarietat", remarca Oliver.

Campanya per implicar la ciutadania

D'altra banda, el sindicat ha engegat una campanya de comunicació que té per objectiu implicar la ciutadania. Sota el lema 'No ens és igual. La teva salut, la nostra professió', aquest divendres s'han repartit llibres i material divulgatiu per explicar la situació en què es troba el sector. Està previst que al llarg dels propers mesos es facin més accions reivindicatives.