Palafrugell rebrà 2 MEUR dels Next Generation per a la millora del model turístic

S'han previst diverses actuacions dividides en quatre eixos

L’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) rebrà un total de 2 milions d’euros (MEUR) que serviran com a inversió per a la millora del seu model turístic. Aquesta quantitat econòmica arribarà des dels fons Next Generation.

Així, des de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, conjuntament amb la resta d’àrees de l’ajuntament implicades i, amb la participació de les entitats del sector vinculades amb el turisme, podran desenvolupar diversos projectes, els quals s’han  prioritzat amb diversos objectius específics vinculats i concrets que s’estructuren a través de quatre eixos.

Eix 1 - Transició verda i sostenible:

  • Regular l'accés a llocs singulars per a millorar el seu aprofitament turístic sostenible, promovent l’esponjament de fluxos amb la millora i la connectivitat ininterrompuda, segura i senyalitzada del camí de ronda que uneix diferents platges i cales. (de Tamariu a Ca la Pedrosa)
  • Restaurar ambientalment de flora invasora el camí de ronda
  • Prevenir riscos enfront del canvi climàtic en espais naturals (franges incendis)

Eix 2 - Millora de l'eficiència energètica:

  • Millorar l'eficiència energètica de l'Oficina de Turisme (plaques fotovoltaiques)
  • Fomentar i assegurar la mobilitat sostenible en el litoral mitjançant:
    • La instal·lació de punts de càrrega de vehicles elèctrics
    • La conversió en zona de vianants del front marítim de Llafranc (passeig Francesc de Blanes)
    • La instal·lació de 4 aparcaments de bicicletes amb control d'accés

Eix 3 - Transició digital:

  • Millorar els processos inclosos en la cadena de valor turística mitjançant l'ús de la tecnologia a través de:    
  • La creació i implementació d'una estratègia de promoció turística en línia
  • La digitalització i accessibilitat de la informació sobre els recursos turístics de Palafrugell
  • La millora de l'accessibilitat al web
  • El control dels fluxos i el seu impacte turístic mitjançant sistemes digitals

Eix 4 - Millora de la competitivitat del sector turístic públic i privat, propiciant les palanques de canvi:

  • Crear una oficina tècnica per a la coordinació i gestió integral de l'execució del projecte que permeti oferir un assessorament especialitzat per a l'execució d'aquest PSTD
  • Reconvertir les zones més turístiques del municipi amb un nou aparcament dissuasiu

Cal destacar que aquest any 2023, en el pla territorial, el Govern català s’han prioritzat els projectes de destinacions turístiques litorals corresponents a les tipologies següents: destinacions de sol i platja molt internacionalitzades; sol i platja mixta/residencial; i destinació rural costanera.

Les propostes s’han aprovat avui en la Conferència Sectorial de Turisme, tenint en compte les valoracions fetes per la Direcció General de Turisme i la Secretaria d’Estat de Turisme. Són els següents:

D’aquesta manera, en el marc de la tercera convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2023, Catalunya gestionarà prop de 53,7 milions d’euros dels fons Next Generation: 50,5 MEUR dirigits a 17 destinacions catalanes i prop de 3,2 MEUR per a un projecte de la Diputació de Girona que engloba municipis diversos.

Aquesta és l’última de les tres convocatòries que han format part del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions per gestionar fons europeus Next Generation. En total, Catalunya haurà gestionat 55 plans i més de 206 milions d’euros.

Finalment, destacar que aquesta quantitat s’incorpora a la resta de subvencions dels fons Next Generation que ja ha rebut el municipi anteriorment. Palafrugell ha rebut subvencions per actuacions dins el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives del curs 2022-2023 amb 78.873 euros; per actuacions en Entorns Residencials de Rehabilitació Programada per 2.192.387,43 euros; per a la modernització d’Equipaments Culturals; amb 6.329 euros; per l’adquisició de llibres destinats a la Biblioteca Municipal, amb 3.000 euros i per la col·laboració amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya en relació als programes d’ajuts en matèria de rehabilitació residencial, de 20.000 euros.