Els companys del zelador diuen que era un treballador exemplar

Detallen que tota la plantilla tenia accés a la infermeria sense control sobre els medicaments

Aquest dimarts han començat a declarar les infermeres i cuidadores que treballaven amb Joan Vila al geriàtric la Caritat d'Olot. Al judici, han explicat que Vila era un treballador de la seva màxima confiança perquè tenia molta dedicació a la feina i era molt atent amb els ancians. De fet, alguns dels companys de feina del zelador han assegurat que era un treballador "exemplar".

Per això, asseguren que no hi va haver cap comportament estrany que els fes sospitar del zelador. Les companyes de feina han relatat que Vila era una empleat molt estimat pels interns i que ell era "carinyós" amb els ancians.

Els treballadors també han explicat que "no era estrany" veure Joan Vila agafant medicaments a infermeria perquè estava autoritzat a agafar-los i subministrar-los per ordre de les infermeres. Segons la coordinadora higienicosanitària del centre, la zona d'infermeria estava tancada amb clau però tota la plantilla sabia on era aquesta clau i podien accedir a la farmaciola sempre que ho necessitessin.

"Quan s'acabava un medicament en compràvem més però no hi havia cap control sobre quantes pastilles s'havien fet servir i a qui s'havien donat", ha explicat una infermera que han explicat que veure Joan Vila amb barbitúrics o amb insulina no feia aixecar cap tipus de sospita. Els treballadors han negat que els interns haguessin expressat o dit en algun moment que desitjaven la mort perquè estaven molt deteriorats.

"No aviseu l'ambulància, és morta"

El cas es va destapar perquè la mort d'una de les internes, el 18 d'octubre del 2010, va aixecar sospites a l'hospital. Li van veure cremades que van fer pensar que havia ingerit algun càustic que li hauria provocat la mort. Per això, els metges de l'hospital d'Olot va demanar als treballadors del geriàtric que busquessin algun tipus de producte que hagués pogut ingerir per accident perquè en cap moment pensaven que pogués ser un crim.

Llavors, les treballadores juntament amb Joan Vila, van començar a buscar productes i van pensar que potser el que havia ingerit la interna per accident era acetona per despintar les ungles.

No va ser fins que es va descobrir el cas que alguns treballadors van lligar caps amb algunes actituds que havia tingut Vila. Per exemple, quan la dona estava patint perquè li havia fet ingerir àcid desincrustant, els empleats van trucar a la infermera que els va dir que avisessin immediatament una ambulància. "En Joan va dir que no calia que aviséssim l'ambulància perquè ja era morta, però no ho estava i va esbatanar els ulls quan ho va sentir", ha explicat una de les treballadores.

Aquesta interna en concret havia alertat en més d'una ocasió que Joan Vila "la volia matar" però ningú en va fer cas perquè tenia demència i idees delirants i ho van atribuir a la seva malaltia. Aquest estat de salut de la víctima també feia que moltes vegades insultés a gent i, segons els testimonis, li deia "marica" habitualment a Joan Vila.

A la primera, la volia fer dormir

Aquest dimarts també ha declarat la periodista del diari El Punt Avui que va entrevistar Joan Vila quan estava a la presó. Tura Soler ha explicat que Joan Vila li va explicar que a la primera víctima li va donar un còctel de pastilles per "ajudar-la a dormir" perquè la va veure "molt malament".

"Em va dir que una persona sana, normal, no hauria mort sinó que hauria dormit moltes hores seguides", ha explicat Tura Soler que ha detallat que, en el moment de l'entrevista, Vila encara no sentia penediment perquè continuava pensant que el que feia era bo.

El zelador, a més, vivia en una situació "d'irrealitat" perquè pensava que en qualsevol moment sortiria de la presó i podria anar a casa. "Ell em deia que no era un perill per a la societat", ha detallat Soler que explica que Vila també "patia" per no poder cuidar els seus pares perquè veia que s'estaven fent grans i ell no era a casa.