'Quan les veia mortes pensava, mira que bé estan ara'

L'assassí en sèrie d'Olot assegura que només volia "escurçar el patiment" de les seves víctimes

L'acusat d'assassinar onze ancians interns al geriàtric la Caritat d'Olot ha confessat els crims davant els membres del jurat popular. Joan Vila ha relatat una per una les morts de les víctimes però ha reiterat que "no era conscient" d'estar cometent cap assassinat. Segons Vila, veia "patir" els ancians i se sentia obligat a "alleujar el seu sofriment".

"Jo veia a les persones que no es podien moure, que no podien respirar i que patien, per això les ajudava", ha afirmat l'assassí en sèrie confés que ha afegit que "no pensava" que subministrant-los les substàncies letals els matés. Vila va utilitzar tres maneres de matar; a algunes els va subministrar un còctel de barbitúrics, a altres els va injectar insulina i als últims tres els va fer beure lleixiu o àcid desincrustant.

L'acusat no ha sabut explicar per què cada vegada va ser més cruel i va provocar més patiment a les víctimes. "Jo no pensava que, volent-los escurçar el patiment, els estava provocant més patiment", ha explicat el zelador que ha negat que triés mètodes per matar més dolorosos perquè li provoquessin cap tipus de plaer.

Joan Vila ha afirmat que "estimava molt" els ancians i ha assegurat que els anys que va treballar a la Caritat van ser "els més feliços" de la seva vida. "Em sentia molt estimat, per mi no era una feina, hi vaig ser molt feliç", ha afirmat el zelador que ressalta que creia que els avis li tenien molt d'afecte perquè els tractava molt bé.

Millor morts que vius

"Jo els veia i pensava: pobres, viure d'aquesta manera", ha explicat que sentia Joan Vila just abans de decidir "ajudar a morir" a cadascuna de les víctimes. Llavors, sense pensar, agafava el que tenia més a mà -amb lliure accés a la farmaciola o als productes de neteja- i ho subministrava a les víctimes. "En cap moment vaig pensar que estigués fent un assassinat, sinó no ho hauria fet", ha relatat el zelador.

Segons Vila, amb el pas del temps i el tractament mèdic i psicològic que ha rebut ha arribat a "entendre" que el que estava fent "no era bo". "Jo moralment pensava que estava fent bé", ha reiterat el zelador que diu que se'n "penedeix" d'haver fet patir els ancians. En relació a la darrera víctima, a qui va donar àcid, ha explicat que "la va veure patir molt" però en aquell moment no va pensar que era per culpa d'ell.

"És una cosa que tinc gravada al cap, que va ser culpa meva que patís tant ", ha afirmat. De fet, segons Vila, pensa "cada dia" en les tres últimes víctimes, a les que va matar obligant-les a ingerir productes càustics. El zelador només ha pogut argumentar que el seu objectiu era "acabar amb el seu patiment" perquè veia que es deterioraven físicament i mental dia rere dia.

L'acusat ha detallat que sempre ha tingut "pànic" al patiment, des que va veure agonitzar la seva tia d'un càncer. Per això, relata que intentava posar punt final a patiment dels ancians. "La mort no em feia por, era el patiment, quan les veia mortes pensava: mira que bé que estan ara", ha detallat. Vila ha negat que en cap moment tingués intenció de "fer mal" a ningú.

L'assassí en sèrie ha explicat que durant anys va estar visitant psicòlegs perquè patia depressions, tenia problemes d'autoestima i era obsessiu. Tot i això, ha detallat que no va explicar que tenia necessitat de matar ningú perquè li feia por que poguessin pensar coses estranyes d'ell.

Joan Vila ha insistit que quan els Mossos d'Esquadra li van dir que havia comès "un assassinat" ell va pensar que no era possible. "Jo quan vaig anar als Mossos vaig explicar el que feia, que agafava una xeringa o un got i els ho donava, i vaig parlar amb tota franquesa", ha detallat Vila que ha assegurat que va confessar espontàniament i dient tota la veritat, sense que ningú li preguntés res més.

Fins a 202 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, demana per a Joan Vila una pena global de 194 anys de presó pels 11 delictes d'assassinat. Rafel Berga i Jaume Dalmau que, entre els dos, representen les famílies de vuit víctimes, demanen que el condemnin a 202 anys de presó. La tercera acusació particular, exercida pel lletrat Jordi Coma i que representa la família d'una de les víctimes, demana 20 anys.

La defensa, encapçalada per l'advocat Carles Monguilod, demana un eximent complet per alteració psíquica, perquè en el moment dels fets no era conscient d'estar fent res mal fet, i sol·licita que el condemnin a màxim 20 anys de llibertat vigilada.
  • Vila explica que quan veia les víctimes mortes pensava que es trobaven 'molt bé'
  • El zelador assegura que allò que volia era 'escurçar' el patiment de les víctimes