La segona jornada de vaga d'escombraries a Figueres ja té efectes visibles al carrer

L'ajuntament acusa els sindicats de causar "grans perjudicis a la ciutat"

Figueres (Alt Empordà) viu aquest dissabte en mig de les Fires i Festes de la Santa Creu la segona jornada de vaga d'escombraries, que va arrencar divendres i està previst que s'allargui indefinidament si no hi ha acord.

Els sindicats convocants, Co.Bas i CCOO, reclamen un conveni "unitari" tant pels treballadors d'Ecoserveis, l'empresa mixta que gestiona les escombraries, com pels que van passar a la pública Fisersa, neteja viària i enllumenat.

El coordinador de política sindical de Co.Bas a Catalunya, Jesús Girón, assegura que "és un conflicte fàcil de resoldre". Per la seva banda, l'Ajuntament de Figueres acusa els sindicats convocants a través d'un comunicat de causar "grans perjudicis a la ciutat", just quan comencen les Fires i Festes de la Santa Creu per primera vegada sense restriccions després de tres anys per la pandèmia.

A més, considera que la convocatòria és "injustificada" perquè, segons detalla, "la seva acceptació és jurídicament impossible d'aplicar" perquè es tracta de dues empreses diferents i que, a més, es dona la circumstància que el personal de Fisersa acaba de donar llum verda al seu propi conveni "on treballen des de fa 15 mesos" i on s'han "respectat tots els acords presos al moment de la subrogació". Per últim, amb aquest comunicat insten a la plantilla de neteja viària a tornar a treballar per "responsabilitat envers la ciutadania".

En aquesta línia, el coordinador de política sindical de Co.bas a Catalunya assegura que "lamenten la situació", però insisteix a dir que "el conflicte té una solució fàcil" que és la d'aplicar un mateix conveni a tota la plantilla per evitar generar les diferències que existeixen actualment entre els treballadors d'un mateix servei. "Els nous treballadors ja cobren menys", assegura Girón, que detalla que l'objectiu és que "tothom que fa la mateixa feina cobri el mateix".

Conflicte per Fires i Festes de la Santa Creu

El conflicte s'ha vist agreujat precisament aquest dissabte per la coincidència de la vaga amb les Fires i Festes de Santa Creu, que atrauen molts visitants aquests dies a la ciutat. L'ajuntament detalla que els perjudicis d'aquesta vaga són tan "econòmics, de prestigi com d'imatge" per deixar els carrers plens de brossa en un moment de màximes visites. El cert és que els contenidors públics i les papereres ja desborden i l'olor comença a inundar els carrers per on passegen vilatans i turistes.

La vaga va començar divendres a les sis del matí i s'allargarà de forma indefinida si no hi ha acord. No és la primera vegada que els sindicats reclamen un conveni "de ciutat". Ni tampoc és la primera vegada que s'esgrimeix com a motiu de vaga. La darrera vegada va ser l'estiu del 2021 quan els treballadors d'Ecoserveis van convocar-ne una per forçar una negociació que portés a un conveni multiempresa que agrupés tots els serveis, estiguessin en mans de qui estiguessin.

Parcs i jardins va ser el primer dels serveis que es va trossejar i va passar a mans privades via concessió l'any 2019. L'any 2021 l'enllumenat públic i a finals del mateix any, la neteja viària. Aleshores i fruit de les negociacions, es va acordar que els treballadors que se subroguessin mantindrien les mateixes condicions que tenien a Ecoserveis, més favorables econòmicament, però es va descartar un conveni unitari.

Amb la negociació del nou conveni col·lectiu d'Ecoserveis, on Co.bas i CCOO són els sindicats majoritaris, la demanda ha tornat a aflorar i ha fet enrocar les negociacions fins al punt d'anunciar una vaga a les portes de les fires si no s'arriba a un acord. Co.bas manté que cal que els treballadors de neteja viària i enllumenat –se n'exclou parcs i jardins- tinguin el mateix conveni que els d'Ecoserveis.

Les parts es van reunir dilluns i dimecres per negociar, però no es va aconseguir arribar a cap acord. Des de Co.bas esperen poder-se asseure a negociar de nou a partir de la setmana que ve.