Un 90% de mòbils han rebut l'alerta de Protecció Civil a Girona i la Catalunya Central

El recinte de Montserrat és l'únic punt on no s'ha rebut de forma generalitzada i s'investigarà

Quan faltaven pocs minuts per dos quarts de dotze, els telèfons mòbils de la demarcació de Girona i de la Catalunya Central han començat a sonar i a la pantalla hi ha aparegut un missatge en diferents idiomes –català, castellà i anglès- alertant de la prova emesa per Protecció Civil. "Estem provant el sistema d'alertes: en una emergència real rebries instruccions per protegir-te. No truquis al 112, si us plau", recull el missatge. Prèviament, els alcaldes han rebut una trucada amb un missatge de veu que alertava de l'imminent prova.

Des de Protecció Civil i el Departament d'Interior han qualificat la prova "d'èxit". Segons les primeres dades obtingudes a través de les 3.500 enquestes -500 només a Girona ciutat- que ha respost la ciutadania i dels cossos d'emergències, prop d'un 90% dels dispositius mòbils l'han rebut. I ho han fet sense distincions per operadores ni per zones. "L'han rebut a les àrees més denses però també als nuclis més aïllats. La valoració global és que la prova ha anat bé", ha afirmat Delgado des de la sala de control.

El sistema també ha permès corroborar que els dispositius que estaven en mode avió rebien el missatge quan el desactivaven i que es rebia en els tres idiomes previstos. Des de Protecció Civil també han confirmat els ciutadans estrangers que es trobaven en aquestes comarques i tenien activat el sistema europeu de recepció d'alertes, ho han rebut de forma generalitzada. Malgrat l'avís de no fer-ho, el 112 ha rebut unes 260 trucades alertant del missatge.

Sense recepció a Montserrat

L'única incidència detectada, de moment, ha estat al recinte de Montserrat on "de forma generalitzada" no s'ha rebut. En aquest sentit, tant Delgado com el conseller d'Interior han dit que s'investigarà què ha passat amb l'antena que dona servei a la zona. Es dona la circumstància que a la Basílica s'hi estava celebrant la missa de solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat.

La importància de fer proves

En conjunt, Elena n'ha fet una valoració positiva i ha remarcat la importància de fer aquest tipus de proves perquè la població estigui preparada en cas de necessitat. De fet, ha fet referència als errors detectats durant la prova a Tarragona, Terres de l'Ebre i el Penedès. El conseller ha dit que s'han pogut esmenar i han permès poder realitzar les successives proves correctament.

Elena també ha insistit en la importància de ser molt selectius a l'hora de llençar aquest tipus d'avisos a la ciutadania i la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha apuntat a grans incendis o inundacions amb evacuacions com a exemples en què es podria utilitzar el sistema. Cassany també ha remarcat la importància de "llegir bé" el missatge abans de prémer a acceptar per assegurar que s'han rebut bé les instruccions.

La prova es repetirà el 31 de maig a Barcelona i en les properes setmanes es repetirà a Tarragona, Terres de l'Ebre i el Penedès.