L’Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) presenta avui el llibre 'Recs: Banyoles i l’aigua que repassa la història de la ciutat vinculada a l’aigua'. El llibre, el número 25 de la col·lecció Quaderns de Banyoles, està escrit pel socioecòleg Ramon Folch i és el llibre-catàleg de l’exposició que, amb el mateix títol, es pot veure a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. La presentació es farà a les dotze del migdia al Museu Darder.
'Recs: Banyoles i l’aigua' parla de dotze segles de cultura hidràulica de Banyoles i ofereix un recorregut pel camí multisecular d’ordenació territorial i urbana que ha propiciat el sistema de recs de Banyoles construït a partir del segle IX.
A la ciutat, hi ha 33 quilòmetres de recs, alguns soterrats, altres a l’aire lliure. Al llarg de la història de la ciutat, els recs han estat els motors de l’activitat banyolina, movent fargues i molins, fent possible l’activitat dels blanquers i pelleters, paraires i teixidors, paperers i polvorers, pagesos i hortolans. A més, els recs han permès també la socialització i el lleure al voltant de safareigs i racons gratificants.
'Recs: Banyoles i l’aigua' és el llibre-catàleg de l’exposició que, amb el mateix títol, es pot veure a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. Com a l’exposició, el llibre s’estructura a través de set grans blocs: Un gran mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera; L’aigua riallera; i Tornen els recs!.
A través d’aquests set grans blocs, s’explica l’estany i la seva geologia; el monestir i la propietat de les aigües de l’estany; la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història; o la recuperació que s’ha fet en els darrers anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà.
El socioecòleg Ramon Folch, comissari de l’exposició, és també l’autor del llibre, mentre que l’Estudi Oliver Gràfic, responsable de la museografia de l’exposició, és també autor del disseny gràfic del llibre.
En la roda de premsa de presentació del llibre, Ramon Folch, ha destacat que “el llibre recull íntegrament el relat de l’exposició, però, a més, l’amplia i esdevé un llibre en sí mateix perquè qualsevol persona, hagi vist o no l’exposició, pugui entendre’l”. Per la seva banda, la dissenyadora gràfica Isabel Oliver, ha remarcat que “el llibre ens permet acabar d’explicar el concepte gràfic de l’exposició”.
Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha assegurat que “és una publicació amb una riquesa de continguts, d’informació i de material gràfic que no té res a veure amb les publicacions precedents” i ha afegit que “vam considerar que una exposició de l’ambició i la profunditat de l’exposició dels recs mereixia tenir un catàleg i recollir- lo dins la col·lecció Quaderns de Banyoles”.
Quaderns de Banyoles
'Recs: Banyoles i l’aigua' és el 25è volum de la col·lecció Quaderns de Banyoles que es va iniciar el 1999 i que editen l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona. El 2020 la col·lecció va iniciar una nova etapa amb la creació d’un consell editorial, l’actualització del disseny a càrrec de Jaume Geli i la planificació de les publicacions a diversos anys vista.