Tanca un #wasteinprogess de rècord amb 1.700 assistents

La fira ha posat de relleu que els residus deixaran de ser anònims

La 5a edició del Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress, celebrada durant tres dies al Palau de Fires de Girona, ha evidenciat, entre d’altres conclusions, que a curt termini els residus deixaran de ser anònims i d’aquesta manera es pagarà en funció del que es generi a partir de sistemes de recollida amb identificació que funcionen amb èxit a d’altres països i que s’aniran implantant a la resta de l’Estat durant els propers anys.

L’assistència total durant tres dies ha sigut de 1.700 persones i s’ha superat d’aquesta manera el rècord establert l’any passat. El congrés ha reunit una trentena d’expositors i diversos testimonis de ciutats i regions internacionals, així com també d’àmbit estatal i català com ara Madrid, Girona, Tarragona, Manlleu, Cardedeu i Usurbil i la comarca d’Urola Erdia al País Basc.

Coralí Cunyat, directora de Fira de Girona, en fa una valoració molt positiva: “Ha tornat a quedar demostrar que el #wasteinprogress cada any es supera i està arribant a uns estàndards d’altíssima qualitat. És un esdeveniment esperat entre el sector, amb una alta participació i que genera un important impacte econòmic a la ciutat. Amb una temàtica ajustada al context actual i una selecció de ponents molt treballada, ha permès tornar a aportar solucions als reptes que tenen a dia d’avui els ajuntaments, que veuen en el nostre fòrum el lloc on poder conèixer de primera mà experiències de referència en matèria de residus”.

El porta a porta, contenidors tancats amb un xip o un model mixt són algunes de les tècniques que del 18 al 20 d’abril han presentat ponents procedents de diversos punts del continent. Experiències que s’han combinat amb debats i taules rodones que han comptat amb la participació de testimonis d’un àmbit més proper. Amb una directriu europea que marca que a partir del 2025 el percentatge de reciclatge dels residus municipals haurà de créixer de manera notable respecte l’actual, es planteja un repte pel que fa a l’aparició de noves taxes, la protecció de dades dels usuaris i la implicació dels ciutadans.

La darrera jornada del congrés ha situat el seu focus d’atenció en les oportunitats i reptes conductuals pel que fa a aquests sistemes amb identificació. Les experiències en primera persona de representants d’Estocolm (Suècia), els Països Baixos i les regions de Bihor (Romania) i Hertfordshire (Anglaterra) han sigut les protagonistes d’un dia que s’ha tancat amb una xerrada a càrrec de Marta Romo, experta en neurociència, que ha fet reflexionar als assistents amb dinàmiques i pautes a tenir en consideració perquè el cos accepti qualsevol canvi a la vida.