Preocupació entre els productors d'arròs a Pals pel repartiment de l'aigua

Les restriccions posen en perill la collita d'enguany

A la zona de Pals (Baix Empordà), els productors d'arròs estan preocupats pel pla especial de sequera que els situa en una situació d'excepcionalitat, a quinze dies de l'inici de la sembra. En la comissió de desembassament del 30 de març es va decidir el repartiment de l'aigua, que en alguns casos serà de fins al 60%, amb la restricció mitjana de la dotació del reg del 40%.

A Pals, això ha provocat un recàlcul de la superfície regable de les diferents comunitats de regants del Baix Ter, i han hagut d'aplicar-los als diferents conreus en funció dels estàndards de reg de cadascun d'ells. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, ha explicat en declaracions a El Punt Avui que això suposarà que al Baix Ter només quedarà el 50% de superfície regable del cultiu de l'arròs.

Segons Pericay, si la situació empitjora i entren en emergència abans de finals d'agost, la dotació de reg podria passar a ser zero, la qual cosa suposaria la mort sobtada del conreu i la pèrdua del 100% de la collita. Els productors estan esperant que l'Agència Catalana de l'Aigua els pugui donar un cop de mà d'última hora, ja que si l'ACA blinda l'aigua per als regants, els donaria estabilitat, sinó hauran d'estar pendents del que va succeint.