Sánchez afirma que la compra de 3,2 milions de dosis evidencia la qualitat de la vacuna d'Hipra

El president defensa la sanitat pública i la inversió en ciència com a línies estratègiques de futur

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que la compra per part de l'Estat de 3,2 milions de dosis de la vacuna Bimervax, desenvolupada per Hipra, evidencia que és un vaccí "de qualitat excel·lent" i que destaca per la versatilitat, capacitat d'adaptació a noves variants del virus i facilitat de conservació.

Per això, Sánchez ha defensat que Hipra ha aconseguit una "fita històrica" tant a l'estat espanyol com a nivell europeu i ha recordat que tretze països van signar l'acord d'adquisició conjunta. Per tant, espera que la vacuna entri al calendari de vacunació d'altres països. El president, que ha visitat les instal·lacions de l'empresa a Amer (Selva), ha defensa la sanitat pública i la inversió en ciència com a línies de futur.

El president del govern espanyol ha remarcat que el dia 30 de març es va assolir una "fita històrica" amb l'aprovació definitiva per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la farmacèutica biotecnològica catalana: "Se sol dir amb certa dosi de raó que a vegades abusem del terme històric per referir-nos a alguns esdeveniments però, en aquest cas és més que merescut".

De fet, el conseller delegat d'Hipra, David Nogareda, ha remarcat que és la primera vacuna dissenyada, desenvolupada i produïda íntegrament a Europa. El directiu de la farmacèutica ha admès que desenvolupar la vacuna ha tingut uns costos, tant econòmics com de temps, "molt superior" als càlculs inicials" però s'ha mostrat convençut que Bimervax "encaixa perfectament amb les necessitats actuals a nivell global". "Estem convençuts de l'interès per part de les autoritats sanitàries", ha afegit.

En aquest sentit, Sánchez ha exposat que l'Estat ha comprat 3,2 milions de dosis de la vacuna per un valor de 31 milions d'euros (MEUR) i sosté que aquesta "complicitat" s'estendrà també a altres països europeus. De fet, tretze països de la Unió Europea van signar un acord d'adquisició conjunta per comprar fins a 250 milions de dosis.

Segons el president espanyol, la vacuna d'Hipra no només és una "fita" per a la ciència sinó també "per la càrrega emocional que hi ha darrere" amb els estralls que va suposar l'arribada de la covid-19 i totes les mesures que es van haver d'adoptar per combatre la pandèmia. "Només ho vam poder deixar enrere gràcies a la ciència", ha afegit.

Sánchez també ha remarcat la "resposta exemplar de la societat espanyola" al procés de vacunació, arribant a 41 milions de vacunats, dels quals 40,7 amb pauta completa: "És un termòmetre que mesura la consciència cívica d'una societat madura, que assumeix el deure de vacunar-se com un deure públic". Obrint, així, també la porta a futures campanyes de vacunació contra la covid-19.

El president ha exposat que fa tres anys la irrupció de la pandèmia va ser una "experiència que qualificaria de traumàtica" i que va posar de relleu que "debilitar la sanitat pública és la pitjor decisió que pot prendre qualsevol governant". Sánchez ha remarcat que els anys acumulats de retallades en sanitat i en ciència van obrir una "enorme bretxa" entre Espanya i altres països i advoca per revertir-ho enfortint el sistema públic i generant ocupació en investigació i recerca: "Un país sense ciència és un país sense futur".

Nogareda i Sánchez confien que la vacuna d'Hipra jugui "un paper important" als plans de vacunació d'Espanya, d'Europa i d'arreu del món.