Xifren els danys mediambientals del #FocEmpordà en 143,6 milions d'euros

Departament i Ministeri invertiran 3,6 MEUR en actuacions de prevenció

La Generalitat ha xifrat en 143,6 milions d'euros (MEUR) els danys mediambientals provocats pel gran incendi que el juliol passat va assolar l'Alt Empordà. Aquesta xifra comprèn, entre d'altres, tota la producció forestal (suro i llenya) que s'ha perdut i els camps de pastures que el foc va arrasar.

Entre aquest any i el vinent, el Departament d'Agricultura i el Ministeri invertiran 3,6 MEUR en actuacions de prevenció, que permetran retirar troncs cremats o millorar 140 quilòmetres de camins rurals. A més, també es replantaran deu milions d'arbres. "L'objectiu és evitar que un incendi com el de l'any passat es pugui tornar a repetir", ha assegurat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí.

El gran incendi del juliol de l'any passat va arrasar 10.518,40 hectàrees, la gran majoria de les quals eren forestals. D'aquestes, 10.476,70 corresponen a les del focus de la Jonquera, que es va originar a l'aparcament del Pertús i va avançar amb força, empès per la tramuntana que bufava a la zona. La resta 41,70- són les del segon focus que es va declarar a Portbou, i que va convertir la carretera en una autèntica ratera.

El foc va devastar camps, pastures, boscos i també va calcinar propietats. Apart dels danys a particulars, els municipis ja van fer una primera valoració de les pèrdues i, a través del Consell Comarcal -que actuava com a finestreta única- van reclamar ajudes per valor de més de 600.000 euros.

Ara, el Departament d'Agricultura ha quantificat totes les pèrdues sobre els boscos i el medi ambient. En total, la valoració de la Generalitat ascendeix a 143,6 MEUR. D'aquests, 93,8 corresponen a tota aquella producció forestal que el bosc va convertir en cendres; la resta és l'avaluació dels danys mediambientals.

"Entre d'altres, s'han quantificat les pèrdues en producció de llenya i pinyes, en pastures o sobre la caça qe hi havia a l'indret", ha especificat el conseller d'Agricultura. Josep Maria Pelegrí ha admès que aquests són diners que "s'han perdut", que són irrecuperables -entre d'altres, caldrà esperar que el bosc es regeneri- i que allò que cal a partir d'ara és treballar per evitar que un incendi d'aquesta magnitud es pugui tornar a repetir.

3,6 MEUR en actuacions de prevenció

"L'Alt Empordà és un territori de risc, i hem d'evitar que es tornin a declarar incendis com el de l'any passat o el del 1986", ha explicat el titular del Departament. Per això, Generalitat i Estat aportaran cadascun 1,8 MEUR per dur a terme treballs de prevenció (com ara, la retirada de la fusta cremada o la neteja de camins).

Aquest 2013, el Ministeri ja ha aportat la seva part (1.855.758 euros) i la Generalitat hi posarà una partida de 900.000 euros. Per a l'any vinent, el Govern ha compromès una altra partida idèntica per continuar portant a terme aquestes tasques.

 

El conseller ha avançat que, només aquest 2013, es netejaran 141 quilòmetres de camins forestals i els operaris trauran la fusta cremada en diferents indrets. Precisament, en un d'aquells on ja es treballa sobre terreny, amb serres elèctriques, és a la zona de la Jonquera que hi ha a tocar de les ruïnes de Panissars.

Josep Maria Pelegrí també ha dit que se signarà un conveni amb l'Estat mitjançant el qual, en un període de dos anys, s'arribaran a replantar fins a deu milions d'arbres a la zona cremada. ""Tot allò que ens permeti restaurar la zona afectada i portar a terme obres de prevenció d'incendis ens ajudarà a evitar que es torni a repetir un episodi com aquest", ha subratllat el titular d'Agricultura.

En paral·lel a aquestes inversions per part del Govern i del Ministeri, la Generalitat també ha autoritzat propietaris particulars a retirar fusta cremada. En concret, a la zona de l'incendi ja s'han autoritzat més de 100 expedients de tala, que sobretot afecten pinedes (amb un volum extret fins ara de més de 16.000 metres cúbics).

Esperar les ajudes

El conseller d'Agricultura ha fet aquest anunci durant la visita als treballs que s'estan portant a terme a la zona de Panissars. Abans, a la Jonquera, Josep Maria Pelegrí s'ha reunit amb els alcaldes afectats per l'incendi del juliol de l'any passat, per explicar-los totes les actuacions que es portaran a terme.

Entre d'altres, a la reunió hi havia els alcaldes de Capmany, Agullana, Cistella, Darnius, Boadella, Masarac, la Jonquera, Cantallops o Cabanes. La majoria d'ells, encara esperen rebre els ajuts que van demanar a través del Consell Comarcal, i que ha de pagar el Departament de Governació.

Un exemple és el cas de la Jonquera, un dels municipis més afectats pel foc (que va cremar 1.808,50 hectàrees del municipi). L'alcaldessa, Sònia Martínez, ha explicat que ells mateixos van pagar els arranjaments que van haver de fer al cementiri -afectat per les flames- i que esperen rebre els diners per portar a terme la resta de treballs (com ara, reposició del mobiliari urbà que es va cremar). "De moment, estem a l'espera de rebre l'ajuda, perquè no ens ha arribat res", ha dit l'alcaldessa.

El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha explicat que la situació de crisi dificulta que arribin els diners promesos. "S'aniran pagant a mesura que es pugui, ja hi ha el compromís", ha declarat.

Multa per netejar la llera

Sanllehí, a més, també ha reclamat que al costat de les actuacions de prevenció d'incendis, a la zona cremada se'n facin unes altres: la neteja de les lleres. Això, com ha dit, evitarà que en cas de fortes pluges, tota la cendra i la fusta cremada s'acumuli al riu i hi hagi perill d'inundacions.

"Ho demanem de forma contundent, per evitar que ens torni a passar allò derivat de l'incendi del 1986", ha dit. El conseller, a més, també ha explicat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha multat un ajuntament que va decidir portar a terme la neteja pel seu compte. Es tracta del de Sant Climent Sescebes, que ha rebut una sanció de 50.000 euros.

"Això és un cas flagrant i sorprenent, i ja ho hem posat en coneixement del conseller Santi Vila perquè actuï", ha dit el president. I hi ha afegit: "Cal centrar-se en la reforestació i la prevenció d'incendis, però també cal actuar de manera ràpida i contundent per evitar possibles inundacions".