El 5è memorial Sebastià Salellas debatrà l'activisme social

Es presentarà el documental 'Guanyarem'

La figura de Sebastià Salellas serveix com a punt de partida per construir una reflexió sobre tota una generació d'activistes compromesos amb la lluita social i amb l'esquerra nacional. La presentació del documental 'Guanyarem' -projecte impulsat per Lluc Salellas, Marc Planas i Lluís Galter- és el plat fort dels actes del 5è memorial Sebastià Salellas, que es farà entre el 28 de maig i l'1 de juny a Girona, Salt i Viladamat (Alt Empordà).

La Fundació Sebastià Salellas ha organitzat també un debat sobre el model polític i social català i una gran festa de cloenda al barri de Vila-roja, on hi ha una plaça que porta el nom de l'advocat i activista mort fa cinc anys.

El projecte del documental 'Guanyarem' va néixer fa un any, durant el Quart Memorial. "No sé si com a fill, com a periodista o simplement com a persona tenia la necessitat d'investigar sobre qui era el personatge de Sebastià Salellas des de totes les seves vessants", ha explicat el director del documental i fill de Sebastià Salellas, Lluc Salellas.

Lluc Salellas es va rodejar del realitzador Marc Planas i del director de cinema Lluís Glater per tirar endavant el projecte. Per finançar el documental, van buscar mecenes a través d'Internet i també van obtenir una beca Kreas de l'Ajuntament de Girona. Un any després, la presentació del resultat final centrarà els actes del Cinquè Memorial.

'Guanyarem' se centra en la figura de Sebastià Salellas per reflexionar sobre tota una generació d'activistes i també sobre l'esquerra catalana des de la transició i fins a l'actualitat. "Vol ser un documental on s'explica qui era Sebastià Salellas però, al mateix temps, a través de la persona, de la seva trajectòria i de l'activitat pública, aprofitem per reflexionar al voltant de tota una generació", ha explicat Lluc Salellas.

Al documental hi surten diverses persones que parlen sobre Sebastià Salellas i al mateix temps reflexionen sobre les seves aportacions. La consellera d'Ensenyament i exparella de Sebastià Salellas, Irene Rigau, l'exalcalde de Girona i exconseller, Joaquim Nadal, el filòsof Josep Maria Terricabras, el diputat de la CUP i "usuari" de l'assessorament jurídic de Sebastià Salellas, David Fernández, l'advocat i fill, Benet Salellas, la periodista Mònica Terribas o el llibreter i activista cultural Guillem Terribas, són alguns dels testimonis que apareixen al documental.

La primera presentació de 'Guanyarem' serà el 28 de maig al cinema Truffaut. Aquell dia farà exactament cinc anys que va morir Sebastià Salellas. Després, també hi haurà una altra projecció del documental a l'Ateneu Popular Sebastià Salellas de Viladamat, poble originari de Tià Salellas. Lluc Salellas ha agraït a l'Ajuntament de Viladamat que hagi decidit rebatejar l'ateneu i reactivar-lo perquè sigui un punt de trobada i un focus d'activitat cultural i social.

Debats i gran festa de cloenda

A banda de les projeccions del documental, la Fundació Sebastià Salellas també ha organitzat un debat sobre 'República, autodeterminació i socialisme. Idees i propostes' que es farà dimecres al col·legi d'advocats de Girona i comptarà amb la participació de Manel Delgado i Josep Maria Terricabras.

Dijous a la Coma-Cros de Salt hi haurà una projecció d'un documental sobre els Centres d'Internament per a Immgirants (CIE) i sobre les raons per defensar que es tanquin. L'acte està organitzat pel Grup Antirepressiu.

Per cloure el 5è Memorial, han organitzat una festa de cloenda al barri de Vila-roja, on hi ha una plaça que porta el nom de Sebastià Salellas, regidor de barri durant l'etapa a l'Ajuntament de Girona. Lluc Salellas ha explicat que organitzen la festa "a l'estil Sebastià Salellas". "Ho fem com ho feia ell, no desembarcant allà i fent una festa i marxant, sinó teixint complicitats amb el barri", ha conclòs Salellas.

Tot plegat, un seguit d'actes per "activar la memòria" i per demostrar que, cinc anys després, "Tià Salellas, encara present".