ERC demana una Llei de Costes catalana

Han denunciat que l'actual reforma posa en perill el litoral gironí i català

Els diputats Sergi Sabrià i Teresa Jordà han denunciat avui a Begur que la reforma de la Llei de Costes posa en perill el litoral català. Els diputats han estat acompanyats pel diputat provincial, Lluís Sais, el president Regional, Josep Maria Rufí i el president Comarcal Jordi Vila. Per ERC, la modificació de la Llei de 1988 és un retrocés en la protecció mediambiental del litoral i és la clau per obrir la porta a un procés clar de privatització de les costes.
 
Les principals modificacions són la reducció de la franja de protecció de 100 a 20 metres, la qual cosa suposa anar en direcció contrària al que es recomana aplicar, és a dir, que la franja de protecció sigui fins a 200 metres; l’allargament de fins a 75 anys les concessions d’habitatges que estan en domini públic; les concessions pels xiringuitus de platja siguin per 4 anys enlloc d’un; la creació de dues categories de platges, les naturals i les urbanes, sent aquestes últimes on hi podrà haver aglomeració de serveis; i desprotecció de 10 nuclis del conjunt de de 8000 km de costa espanyola, entre els quals hi ha Empuriabrava i Platja d’Aro.
 
La diputada d’ERC, Teresa Jordà, ha explicat que ‘a més a més, el text no compleix les directives europees, ja que ignora la gestió integrada a les zones costaneres i no té en compte la directiva Marc de l’Aigua ni la directiva marina’.   ‘Des d’ERC hem demanat la devolució de la Llei de Costes al Senat i hem presentat esmenes al Congrés perquè considerem que la norma desprotegeix i privatitza el litoral’.
 
Jordà ha afegit que ‘les comarques gironines tenim una economia depenent del turisme. Si ens carreguem aquest recurs essencial ens estem carregant la gallina dels ous d’or i fem que els turistes marxin a altres destinacions. Hem d’apostar per una gestió integrada, hem de disposar d’un estat propi per gestionar i decidir sobre el nostre litoral. La nova llei de Costes és una mostra més de l’Espanya de pandereta que des del PP volen impulsar’.
 
Desprotecció del litoral català
 
Per la seva banda, el diputat Sergi Sabrià, ha explicat que ‘és paradoxal que la reforma que s’empara en la necessitat de garantir la protecció del litoral fa exactament el contrari, en reduir l’àmbit de protecció de la Llei de Costes i reobrir un debat sobre propietats en domini públic maritimoterrestre. Així, protegeix els compradors de bona fe però no s’exigeixen responsabilitats de cap tipus als infractors’.
 
Sabrià ha posat èmfasi en el fet que ‘ens cal una llei de Costes pròpia, ja que aquesta tongada de modificació de lleis bàsiques que afecten l’ordenació i la protecció del territori és estratègicament tan greu que abonen encara més, els motius pels quals hem de fer possible que Catalunya esdevingui un estat independent quan abans millor’.