La 'rave' del Gironès es focalitza a Cervià de Ter i ja concentra a 300 persones

La festa il·legal està generant queixes dels veïns que no poden dormir a la nit

La 'rave' de Cervià de Ter, que anteriorment s'havia situat a Sant Jordi Desvalls (Gironès) continua activa aquest dissabte i els Mossos d'Esquadra controlen els accessos de vehicles per evitar que hi arribin més participants. No obstant això, molt dels assistents esquiven els talls de la policia arribant-hi a peu per camins secundaris o corriols.

Unes 300 persones es concentren en aquesta festa il·legal situada en una antiga sorrera a tocar del riu Ter, a cavall dels municipis de Sant Jordi Desvalls, Cervià de Ter i Sant Joan de Mollet. Nombrosos veïns de la zona s'han queixat de les molèsties nocturnes ocasionades pel soroll de la música a tot drap i temen que la 'rave' pugui allargar-se fins al proper dilluns de Pasqua, 10 d'abril.

L'alcaldessa de Cervià de Ter, Roser Estañol, ha explicat que parlant amb els alcaldes de la zona han pogut determinar que la festa s'està fent dins del terme municipal de Cervià, i no de Sant Jordi Desvalls com es pensava en un inici. "L'única cosa que podem fer com a ajuntament, després d'haver trucat a Mossos, és intentar localitzar al propietari del terreny", ha explicat Estañol, que igualment ha reconegut: "Dubto molt que els pugui treure".

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Sant Jordi Desvalls, Marc Amat, ha dit que durant el dia la música està més baixa i no molesta tant, però que a la nit és quan se sent amb més força i no deixa dormir als veïns. A més, l'escenari està col·locat de cara a aquest poble i és un dels més afectats. "No sabem per què no es pot actuar, però suposem que és perquè és una propietat privada i tot apunta que fins dilluns no marxaran".

Ambdós, igual que la resta de veïns, han experimentat el no poder dormir a causa de la música. "Entenc perfectament els veïns. Jo no he dormit en tota la nit pel "xumba-xumba" i penses que si és només una nit d'acord, però si ha de durar fins dilluns...", reconeix Estañol, que diu que sent "impotència" per no poder-hi fer més.

Una de les veïnes de Sant Jordi Desvalls que fa dues nits que no dorm és Margarida Codina. Ironitza i diu que estan "passant una Setmana Santa molt plàcida amb la 'rave' de fons constantment". Un altre veí del municipi, David Comes, afirma que senten "angoixa" per no saber quan acabarà i podran tornar a descansar a la nit. Tots dos veïns no entenen per què no es pot desallotjar.

A pocs quilòmetres, una veïna de Sant Joan de Mollet, Meritxell Fernández, diu que dijous va anar a dormir una mica tard i al cap de poc va començar a sentir la música. De seguida va sospitar que es tractava d'una 'rave', perquè "no és ni el primer any, ni el segon ni el tercer" que se'n fan a la zona.

'Raves' constants

I és que, de fet, aquesta mena de festes "són habituals" en diferents parcel·les agrícoles ubicades entre aquests municipis del Gironès. Fa anys que en algun moment passen nits sense dormir, sobretot a l'estiu, per culpa de la música que es pot sentir des de tots els municipis de l'entorn. "Aquesta nit l'he sentit", deia Fernández aquest divendres, que detallava, però que quan molesta més és a l'estiu "perquè tenim les finestres obertes per la calor i amb la música no pots dormir".

En la mateixa línia, el tinent d'alcalde de Sant Jordi Desvalls diu que "l'any passat n'hi va haver una desena" i l'alcaldessa de Cervià de Ter proposa fer una reunió entre els municipis per buscar solucions i revertir aquesta dinàmica.

Aquesta vegada, els Mossos van rebre la primera trucada alertant de la festa il·legal a les cinc de la matinada d'ahir divendres. Segons detallen, els participants de la 'rave' tenen una actitud pacífica, estan situats en una zona de difícil accés allunyada del nucli urbà i no es planteja cap desallotjament.