Guanyem Girona retreu al govern local no haver tingut ''un rumb clar '' en tot el mandat

Lluc Salellas critica que l'equip de govern hagi pactat més amb Cs i el PSC que amb ells

Guanyem Girona ha fet balanç de mandat aquest dimecres criticant que el govern local de Junts i ERC no hagi tingut el “rumb clar” de la ciutat en els últims quatre anys. El portaveu de la formació local, Lluc Salellas, ha assegurat que Madrenas “s’ha mostrat ineficient” a l’hora d’afrontar “els reptes” que té Girona, com ara l’habitatge, la transició energètica o la mobilitat.

Per altra banda, els regidors de Guanyem han lamentat que al llarg del mandat, Junts i ERC hagin optat per pactar en més ocasions amb Cs i PSC que no pas amb Guanyem, que és la tercera força independentista en el plenari. En aquest sentit, el portaveu de Guanyem ha recordat que al 2019 els republicans van tancar la porta a un pacte per l’alcaldia que incloïa el PSC.

“Aquest mandat serà recordat com un dels pitjors de la història de la ciutat” ha assegurat el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, aquest dimecres en una roda de premsa de valoració dels últims quatre anys. Salellas assegura que un dels principals motius és la manca de “rumb” del govern local, format per Junts i ERC.

El portaveu de la formació creu que a dia d’avui encara no hi ha “una proposta de ciutat identificable” ni a curt, ni a mitjà termini. Per això, Salellas creu que Girona està perdent oportunitats de projectar-se cap a el futur.

L’altre gran motiu que ha portat a Guanyem a la conclusió de ser un dels pitjors mandats és la “ineficiència” de l’equip de Madrenas i Ayats per afrontar “els reptes que té la ciutat”. Per a Lluc Salellas calia haver fet passos endavant en matèria d’habitatge, de transició energètica i d’Urbanisme i mobilitat.

Malgrat tot, ha recordat que la ciutat segueix tenint “punts negres” com ara el carrer de la Creu, tot i la reforma que es va fer en aquest mandat. Per altra banda, Salellas ha recordat que l’alcaldessa també va posar “traves” al nou hospital Trueta, que es projecta a Salt (Gironès) i ha criticat els últims contractes de neteja i gestió de residus.

Manca d’inversió en habitatge

En qüestions d’habitatge, la regidora de Guanyem, Cristina Andreu, ha tret pit dels acords arribats que van permetre mobilitzar 4 milions d’euros per a la compra de pisos. Malgrat tot, ha retret que Junts i ERC no hagin donat “continuïtat” a aquestes polítiques.

Andreu també ha assenyalat al PSC com a part culpable d’aquesta política. De fet, la regidora ha recordat que la portaveu socialista va estar al govern municipal de Girona amb Marta Madrenas en l’anterior legislatura i “no va fer res”. Per això creu que els pactes entre Junts i socialistes perpetuen un “model continuïsta” en què l’habitatge no és prioritari.

En la roda de premsa de balanç del mandat, Guanyem Girona també ha destacat els acords amb el govern local que han permès comprar els locals per obrir nous centres cívics i equipaments municipals en diversos barris de la ciutat com ara l’Eixample o Vista Alegre.

Pactes independentistes

Lluc Salellas ha aprofitat el balanç per criticar que l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, hagi combinat l’alcaldia amb el seu escó de diputada al Parlament de Catalunya. Segons el portaveu de Guanyem, això l’ha “allunyat” de la ciutat i ha recordat que “des del novembre del 2020” no convoca una trobada “de diàleg i proposta conjunta de ciutat”.

De fet, els regidors de Guanyem han apuntat que amb l’entrada d’Esquerra al govern local, Madrenas i Ayats han apostat pel “govern en solitari” i fer petites concessions amb el regidor no adscrit o Cs per aconseguir el vot que faltava per aconseguir la majoria.

Fins aleshores, la formació recorda que hi havia cert diàleg amb l’equip de Junts que els va permetre signar pactes com ara l’aprovació dels pressupostos i això ha permès executar alguns dels projectes de ciutat que tenia l’equip al programa electoral.

Malgrat tot, Salellas assegura que aquest model de ciutat es podria haver projectat si el 2019 ERC hagués acceptat l’acord de governança que els va proposar Guanyem. Però els republicans van declinar-ho perquè el pacte incloïa al PSC i no volien incloure-hi una força “del 155”. “És incoherent que el govern de Junts i ERC hagi pactat més vegades amb Cs i PSC que amb Guanyem Girona”, ha afirmat el portaveu de la formació.