Aquests són tots els artistes convidats al 61è Festival de la Porta Ferrada

El certamen de Sant Feliu de Guíxols aspira a superar els prop de 50.000 espectadors de l'any passat

Després d'avançar algunes de les propostes per a aquest estiu, el festival de la Porta Ferrada ha presentat aquest dimarts la programació completa que compta amb més de quaranta espectacles que es podran veure a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) entre el 7 de juliol i el 20 d'agost. Abans, i per obrir boca, hi haurà el festival d'humor Salat que tindrà com a joia de corona el comiat dels escenaris de la companyia musical i humorística Les Luthiers en un actuació el 9 de juliol. El Salat es farà del 30 de juny al 2 de juliol.

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha exposat, però, que la programació encara no està del tot tancada i esperen anunciar "cinc o sis" espectacles més i ja avança que són de primera línia artística. El festival degà de Catalunya ha arribat a la 61a edició amb bona salut: "L'edició de l'any passat va ser espectacular i, per a aquesta, ens encarem a obrir nous camins amb la transversalitat com a marca de la casa".

Entre les propostes destaquen les "dotze exclusives internacionals" entre les quals hi ha les actuacions de Wilco, Ludovico Einaudi, Crystal Fighters, Pink Martini, Ben Harper i Earth, Wind & Fire, Jethro Tull o Jorge Drexler. "Wilco és un artista molt esperat a la Porta Ferrada, com Crystal Fighters, però tindrem una entrada elegant i esperadíssima que potser defineix una mica el registre musical i artístic del festival, que són els Pink Martini", ha precisat Mallol.

Una aposta per estrelles internacionals que va de la mà dels artistes catalans "que no per ser de més a prop tenen menys qualitat perquè hi ha moltíssim nivell". En total, són 21 propostes amb segell català entre les quals hi ha Nuria Graham, Ramon Mirabet, La Pegatina, Mishima, Carles Marigó, Laura Andrés, Blaumut o Kebyart. I per no perdre el pols a l'actualitat i les propostes que més ho peten, Porta Ferrada para l'orella a la música urbana apostant per un concert doble de 31 Fam amb Mushka: "La germana de Bad Gyal que està revolucionant el panorama musical i ens fa molta il·lusió poder-la presentar a Girona a través del festival".

De l'escena de l'estat espanyol, Mallol ha remarcat que hi ha artistes provinents de cinc territoris: "Un conglomerat de presència molt diversa per ser sensible a la realitat musical del país". En les nits dobles, aposta enguany, hi haurà Rodrido Cuevas i Baiuca o les Nancys Rubias amb Fangoria. També es podrà veurà als escenaris Niña Pastori, Ismael Serrano i 'El Barrio', que visita la Porta Ferrada per primer cop.

61 anys però el festival manté la seva aposta per la música clàssica i el jazz. El pianista Carles Marigó i el violinista Pablo Hernández interactuaran amb la intel·ligència artificial amb la proposta Breaking Bach i també actuaran Pat Metheny trio i Camilo & Tomatito.

Entrades oficials

El segon tinent d'alcalde i regidor del festival, Josep Saballs, ha fet una crida als espectadors perquè comprin les entrades a les plataformes oficials per evitar pagar sobrecostos o ser víctimes d'estafes a través de portals fraudulents. L'alcalde de la població, Carles Motas, ha remarcat l'aposta pel festival que ha fet que en els darrers anys passin d'aplegar 10.000 espectadors anuals als 50.000 de l'edició anterior.

Motas ha subratlla que això és fruit de l'aliança publicoprivada entre les administracions (ajuntament, Diputació, Generalitat i Estat) amb la part privada, amb l'organització de The Project i patrocinadors privats. El director del festival, Sergi Roselló, ha exposat que el pressupost d'aquesta edició, encara pendent de tancar, supera els 2 MEUR, dels quals el 25% prové d'aportacions i el 75% restant de recaptació a taquilla.

El festival es desplega a diferents espais de la ciutat, amb el recinte principal al Guíxols – Arena però sense deixar de banda l'emblemàtic espai Port i escenaris com l'església – monestir, la sala 'Las Vegas' i els carrers i jardins de la ciutat.