Miquel Riera explora a la Mercè de Girona l’urbanisme que inunda la Costa Brava

"Costa Esbravada" es podrà veure fins a finals d'abril

El periodista Miquel Riera (Torroella de Montgrí, 1960) presenta l’exposició “Costa Esbravada” on repassa i dona la seva visió particular sobre els projectes constructius desenvolupats des dels anys 50 fins l’actualitat al litoral gironí, des de Portbou fins a Blanes. L’exposició es podrà veure a la sala Pati de la Mercè Centre Cultural de Girona des del 5 fins al 28 d’abril.

“La Costa Brava l’han degradat la inconsciència d’un afany constructor desconsiderat i un marc legal incongruent. La manca de sentit humà i d’amor a la terra ha fet que, sovint, construir fos destruir”, va dir, en un llunyà 1977, Josep Ensesa i Montsalvatge, fill del fundadorde S’Agaró i primer president del Patronat de Turisme de la Costa Brava.

Narcís-Jordi Aragó, periodista i un dels impulsors del Debat Costa Brava l’any 1976, considerava, en un article amb motiu del centenari de la Costa Brava l’any 2009, que “allò que era l’argument per a la marca turística ha estat sovint menyspreat, amenaçat i agredit”.

Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista, primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà anava fins i tot més enllà, i en un article publicat l’any 2013 propugnava que no s’hauria de construir més a la Costa Brava. “Tot fa aconsellar dir prou, i el més assenyat seria no malmetre ni un centímetre quadrat més de la Costa Brava, ni de la costa catalana”, escrivia.

A partir d’aquestes premisses i d’un treball que s’ha allargat durant més d’un any i mig, Miquel Riera ha recorregut tota la CostaBrava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Aquelles urbanitzacions i edificis, aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també els últims temps, i que han enlletgit la Costa Brava.

“No és un treball exhaustiu, tot i que tenim cap a unes mil cinc-centes fotografies, i aquesta tampoc era la intenció, sinó fixar-nos enallò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció. I de passada intentar conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del que ho estar la nostra Costa Brava”, afirma Miquel Riera.

En l’exposició a la Mercè Centre Cultural s’hi podran veure una trentena de fotografies. “No n’hi ha de totes les poblacions i fins itot, n’hi ha alguns municipis que n’hi tenen vàries. He prioritzat les que m’agradaven més i les que, per a mi, tenien més impacte”, aclareix el periodista.

La mostra està organitzada pels Amics del Museu d’Art de Girona i es pot veure a la sala Pati de la Mercè Centre Cultural. L’exposició es fa sota el paraigües de Foto Torroella i compta amb el suport de SOS Costa Brava, l’entitat que els últims anys més ha alçat la veu contra les agressions al litoral gironí.

S’han organitzat dos actes complementaris. El primer tindrà lloc el dia dimecres 12 d’abril i serà el debat “Costa Brava, costaesbravada?”, amb la voluntat de parlar sobre el futur de la Costa Brava. Hi participaran Eduard de Ribot, de SOS Costa Brava, Georgina Vázquez Utzet, del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona i de Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí.

D’altra banda, el dimarts dia 18 d’abril hi haurà la projecció del documental “Els límits de la Costa Brava”, d’Antoni Martí, rodat fa vint anys i on s’hi poden escoltar testimonis de personalitats destacades ja desaparegudes com la geògrafa Yvette Barbaza, autora l’any 1965 de la primera tesi doctoral sobre el paisatge de la Costa Brava.

La inauguració de l’exposició serà el dimecres a 5 d’abril a les set de la tarda amb la participació de Narcís Genís, periodista iexpresident de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.