El jurat declara culpable a l'esquarterador de Sant Pere Pescador

Se'l condemna per assassinat i profanació de cadàver

El jurat popular ha estat implacable i ha considerat provats tots els delictes que fiscalia i acusacions particulars atribuïen a Daniel Pierre Imandt, l'acusat de matar i esquarterar l'exparella a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) el setembre del 2010. 

Sense fissures, els nou membres del jurat l'han declarat per unanimitat culpable d'assassinat amb acarnissament. El jurat considera que Imandt va allargar innecessàriament el patiment de la víctima i la va estar colpejant i apunyalant durant tres hores fins a provocar-li la mort després d'una agonia lenta.

Segons el relat que el jurat popular ha validat en el veredicte, l'acusat i la víctima van arribar ja de matinada a casa d'ell, a Sant Pere Pescador. Es tracta d'una casa aïllada, sense veïns propers. Allà, van començar a discutir i l'acusat va començar a agredir la víctima, tal com va captar la càmera de videovigilància que enfocava al menjador. Quan els cops van anar a més, Imandt va tallar el subministrament elèctric de la casa per evitar que la càmera gravésel crim que havia decidit cometre.

Després de matar-la, i "faltant a la memòria de la víctima", Imandt la va esquarterar i va repartir el cadàver en bosses, que va guardar a diverses neveres. El jurat popular l'ha declarat culpable d'un delicte de profanació de cadàver perquè considera que la víctima va patir "moltes més violències físiques després de la mort" i el processat inclús li va arribar a apunyalar la matriu i li va amputar els pits. Uns comportaments que els forenses van atribuir a cert sadisme.

A més, un cop comès el crim, li va dir per telèfon a la seva actual parella que havia matat "a una gossa" i que li busqués un bon advocat. Segons el jurat, amb aquesta qualificació l'acusat encara va menysprear més la memòria de la víctima.

Encolomar-li al jardiner

Per evitar que la policia el descobrís, Imandt va intentar encolomar-li el crim a un home que li feia eventualment de jardiner. Amb intenció d'acusar-lo de la mort de la seva exparella, i aprofitant que l'home estava en situació irregular al país i necessitava feina, el va obligar a forçar la persiana de casa seva fent veure que s'havia deixat les claus. Un cop a dins, li va fer despenjar el telèfon i tocar bosses, perquè deixés les seves empremtes per la casa.

Aleshores, li va dir "et diré una cosa, callaràs i guanyaràs molts diners" i seguidament li va explicar que la màfia russa venja les deslleialtats tallant el cap als delators. Va ser llavors quan va obrir una bossa on hi havia la cama de la víctima i li va explicar al jardinera que no podria fugir perquè totes les portes de la casa estaven tancades. L'home, presa del pànic, va trencar un finestral i va fugir corrents. A dia d'avui encara està en tractament psiquiàtric pel trauma que va patir. Per això, el jurat ha declarat Imandt culpable de delictes de lesions psíquiques, coaccions i amenaces.

El jurat popular no ha apreciat cap atenuant que redueixi a la baixa la condemna. Ni el d'embriaguesa ni el de reparació del dany. En canvi, sí que li ha estimat tres agreujants, que augmenten la pena de presó. Un agreujant per aprofitar que la casa estava aïllada i ningú podria socórrer la víctima, un altre perquè havien estat parella i havien tingut una relació anàloga al matrimoni i un tercer perquè es va aprofitar que la víctima havia begut alcohol per atacar-la quan ella tenia afectada la capacitat de defensa.

Que no surti de la presó fins que compleixi tota la pena

Després de la lectura del veredicte, el fiscal, Enrique Barata, ha elevat la seva petició a 25 anys i 4 mesos de presó. A més, ha demanat al magistrat que Imandt compleixi tota la condemna i que no es pugui acollir a beneficis penitenciaris.

L'acusació particular que representa la família de la víctima, encapçalada per la lletrada Berta del Castillo, ha mantingut la petició de 25 anys de presó per assassinat i profanació de cadàver i també ha demanat que no surti abans de la presó tenint en compte la crueltat del crim i que pot ser un "perill social". El lletrat del jardiner, Joaquim Vila, ha mantingut la petició d'11 anys de presó per delictes de lesions, amenaces i coaccions.

La defensa, exercida pel lletrat Carles Monguilod, ja ha anunciat que recorrerà la sentència i ha demanat la pena mínima possible per a Daniel Pierre Imandt. Monguilod també creu que no hi ha base jurídica per condemnar Imandt als delictes d'amenaces i coaccions i demana al magistrat que ho rebaixi a faltes, que comporten una sanció econòmica.

En matèria de responsabilitat civil, tots els lletrats de l'acusació han mantingut la petició d'indemnització per als pares i germà de la víctima per al jardiner. El judici ha quedat vist per a sentència.
  • La portaveu del jurat popular llegeix el veredicte