L'esquarterador de Sant Pere Pescador va utilitzar tècniques de medicina forense

Els psiquiatres ressalten que Daniel Imandt té característiques pròpies de psicòpates

Els forenses creuen que l'acusat es va documentar abans d'esquarterar la víctima. Segons han declarat els perits forenses, Daniel Imandt va fer servir tècniques pròpies de la medicina forense que són desconegudes per al públic en general. "Una persona de carrer no té per què saber com obrir un cos, però és molt fàcil trobar informació sobre com fer-ho", ha explicat una de les doctores.

De fet, segons la tesi dels forenses, Imandt va buscar informació a través d'Internet o es va documentar amb llibres per saber com desmembrar el cadàver. "Quan fèiem l'autòpsia tots pensàvem en dues opcions: o es va informar abans o no era la primera vegada que ho feia", ha afirmat el doctor Narcís Bardalet.

Els forenses es basen en algunes incisions que l'acusat va fer a la víctima o en que no va serrar bona part dels ossos, sinó que va intentar desmembrar el cos per les articulacions. "Els braços els va separar per l'articulació, i amb el maluc també ho va intentar però no se'n va sortir", han explicat els forenses.

A més, els perits també creuen que la precisió del desmembrament i l'esforç que hi va haver de dedicar són incompatibles en anar completament borratxo, tal com sosté l'acusat. Els forenses també asseguren que la ingesta massiva d'alcohol i d'ansiolítics no té per què provocar amnèsia. "Pot provocar alguna llacuna, però no tant com la gent es pot pensar", ha afirmat Bardalet.

La víctima tenia nombroses ferides, fetes tant abans de morir com després. Segons els forenses, les ferides més antigues fetes en vida es van fer com a mínim tres hores abans de morir i les més noves eren just abans de la mort. Els forenses sostenen que això és compatible amb que l'acusat apunyalés i colpegés la víctima durant tres hores abans de matar-la. "Va patir, tenia moltes ferides i va ser una mort dolorosa", han explicat els forenses.

La víctima té algunes ferides de defensa, sobretot als braços i fetes quan intentava cobrir-se la cara per repel·lir l'atac i protegir zones vitals. En total, la dona tenia 89 ferides al cos.

Característiques de psicòpates

En la sessió del judici d'aquest dilluns també han declarat els psicòlegs i el psiquiatres que van avaluar l'estat mental de l'acusat. Els perits conclouen que Daniel Imandt no té cap tipus de trastorn mental, si bé té algunes característiques de caràcter típiques dels psicòpates.

"No té tots els ítems per penjar-li l'etiqueta de psicòpata, però sí molts paràmetres típics", ha afirmat Bardalet. Entre aquestes característiques hi ha la fredor afectiva, l'absència de remordiments, l'autoestima elevada o la propensió a manipular i a utilitzar les persones del seu entorn.

Els perits també han conclòs que l'acusat va provocar un trauma en el jardiner -a qui segons les acusacions va intentar incriminar en el crim- quan li va ensenyar el cadàver. Dos anys després, el jardiner encara es medica per vèncer el temor.

Fins a 25 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, demana que condemnin Daniel Imandt a 22 anys i 4 mesos de presó per delictes d'assassinat, profanació de cadàver i per les lesions psíquiques que va causar al jardiner.

En el cas també hi ha dues acusacions particulars. La lletrada Berta del Castillo, que representa la família de la víctima, vol que el condemnin a 25 anys de presó per assassinat i profanació de cadàver. El lletrat del jardiner, Joaquim Vila, demana 12 anys de presó per delictes de lesions, amenaces i coaccions.

La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana que el condemnin a 3 anys de presó per un homicidi aplicant-li un eximent incomplet d'embriaguesa i un atenuant de reparació del dany perquè l'acusat va posar tot el seu patrimoni a disposició de la família de la víctima.