El FIMAG torna aquest juny amb una vuitantena de sessions de màgia en onze espais

S'han agrupat en tres àmbits i es desenvoluparan principalment a l'Auditori Espai Ter de Torroella

El primer cap de setmana de juny Torroella de Montgrí (Baix Empordà) torna a omplir-se de màgia amb FIMAG, el festival de referència del sector. Quasi una vuitantena de sessions de màgia programades en onze espais diferents i agrupats en tres àmbits: la Gran Màgia, la Màgia Singular i la Màgia Popular per a identificar fàcilment el perfil de cadascun d’ells.  

El festival, impulsor fa dos anys del primer Catàleg de Màgia Professional de Catalunya, reuneix aquest any els principals actors del sector (associacions de màgia, festivals, programadors…) en la primera Jornada Tècnica i de Debat sobre la Màgia a Catalunya.

Els espectacles de gran format es concentren a l’Auditori Teatre Espai Ter, un equipament perfectament equipat per acollir els millors espectacles i els muntatges més exigents.  

Divendres 2 de juny, el francès Jeff Thoussaint, considerat el geni de la hipnosi col·lectiva presenta l’espectacle L’Hipnotista, on hi ha destil·lat el millor dels seus espectacles anteriors, amb els quals s’ha convertit en un dels millors en aquesta especialitat. Tothom és convidat a pujar a l’escenari. Ningú hi és obligat. 

Dissabte 3 de juny, la Gran Gala Internacional, l’espectacle de referència del festival, farà honor al seu nom. I és que mai havia estat tant “internacional” com aquest any. Enguany amb el rus Alain Simonov, guanyador del Got Talent de França, que presenta el número de manipulació Limbo, que combina màgia i teatre en una experiència quasi cinematogràfica; el francès Jimmy Delp, sotscampió de França de màgia còmica i el seu número còmic It’s good.

També hi haurà el coreà Manho Han i el seu número Shopping Haul, premi FISM en categoria d’invenció i tercer premi en màgia general; el català Dídak, amb el número de grans il·lusions Little Style, carregat de ritme i bona música amb el qual està recorrent escenaris d’arreu d’Europa; i el suec Hakan Berg i el número The King of Birds, que debutarà a la península amb el número que l’ha fet triomfar al Got Talent britànic i al programa Fool Us de Las Vegas. Presentarà la gala la maga andalusa Lola Mento, triomfadora de la Màgia Golfa del FIMAG’22, fent gala d’un humor directe, potent i espontani.  

Diumenge 4 de juny, el gran espectacle de l’edició 2023 de FIMAG és Descabellado del mediàtic Jandro, primer mag espanyol capaç de guanyar 4 cops el prestigiós Fool Us de Las Vegas.  

Amb el bagatge de 15 anys al programa El Hormiguero, arriba a FIMAG amb els seus millors números de màgia còmica, amb els quals ha sorprès i ha fet riure Will Smith, Tom Cruise, Russell Crowe o Tom Hanks… Riure i sorpreses assegurats.  

De ben a prop, en espais singulars  

Un dels gèneres que FIMAG sempre ha tingut molt en compte és la màgia de prop, per a aforaments molt acotats i amb el privilegi de poder-la programar en espais carregats d’història. Sota l’epígraf de Màgia Singular es pot veure màgia al Palau Solterra, a la Casa Galibern, a l’auditori La Tina del Museu de la Mediterrània, al pati de l’antic convent de Les Clarisses i a l’escenari del Cine Petit.  

Micromàgia amb Rubi Férez; mentalisme amb Javier Botía; close-up amb Pere Rafart; cartomàgia amb Luís Olmedo; màgia de prop amb Ivan García. 

A l’ADN del festival, la màgia de carrer  

FIMAG ha arrelat fort al territori per molts motius. Però és innegable que un d’ells ha estat la capacitat de sorprendre els públics més heterogenis que hom pugui imaginar. I escampar la màgia pels carrers del nucli de la vila de Torroella ha estat una imatge sempre molt present.  

La Plaça de la Vila és l’epicentre d’aquest epígraf. Allà s’hi podrà veure l’espectacle inaugural Got Rock amb Francis Zafrilla; l’espectacle Encanteri amb el Mag Nil,un jove que va debutar als escenaris a FIMAG’18; i l’espectacle de gran format Didak in Action, del mag Dídak, que també participa a la Gran Gala del dissabte.  

Al Passeig de Catalunya s’intercalaran les actuacions de la il·lusionista valenciana Sofía Lerma amb l’espectacle de màgia i circ Maldita ilusionista i de Las niñas del mago amb Imagina2, amb tocs de mim i clown. Un any més, les sessions de perfil més infantil es concentren al Cinema Montgrí, on Francis Zafrilla, un mag molt estimat a FIMAG on ja hi ha fet tots els papers de l’auca, amb l’espectacle Marvin, elmejor mago del mundo. 

No hi falten els taller de màgia per als més petits, ubicats al convent de les Clarisses, amb Cristina Ferrer i també Francis Zafrilla. I una de les sorpreses més originals del programa d’enguany és l’espectacle Imaginàrium, que el mag Pau Segalés duu a terme a l’interior de la caravana que instal·larà a la plaça Ernest Lluch. Literalment és “un espectacle sobre rodes”. 

 A la nit, la màgia més “golfa”

Una màgia més irreverent, més canalla, més políticament incorrecte o, en definitiva, més… “golfa” és la que es reserva per a l’horari més nocturn. Serà la nit del dissabte i el protagonista, el Mag Ramó amb Ramó en acció! Hi actuarà de teloner el jove Alejandro Barranco amb No te l’esperaves, Premi Magicus de Joves Promeses de Barcelona.  

El cor de FIMAG, a la Gala Solidària FIMAG i la Fundació Abracadabra col·laboren des dels inicis del festival per a fer arribar la màgia a tothom. I cada any es programa una gala per a joves amb diversitat funcional de centres d’educació especial d’àmbit comarques gironines. Es duu a terme a l’escenari noble del festival: l’Espai Ter. 

FIMAGPro, una jornada tècnica i de debat

FIMAGPro va néixer fa cinc any com a Fira de Programadors, a mode d’aparador de la millor màgia i dels millors espectacles apareguts cada temporada. Fa dos anys, en el marc d’aquesta trobada es va presentar el Catàleg de Màgia Professional de Catalunya, del quan enguany se’n presentarà la segona actualització.

Aquest 2023 s’hi afegeix la primera jornada tècnica i de debat sobre l’estat de la màgia a Catalunya. Hi participaran les principals societats de màgia, mags professionals, organitzadors de festivals de màgia i programadors, amb la voluntat de copsar l’estat de la qüestió a dia d’avui.