La Generalitat confirma l'ampliació de l'institut escola Vila-romà de Palamós

Els treballs suposaran una inversió de 2,6 MEUR

El director general de Centres Públics del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Jean-Marc Segarra; acompanyat del director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, Adam Manyé, ha confirmat que l’institut escola Vila-romà comptarà amb un nou edifici per acollir tot el cicle de secundària.

Aquest anunci va tenir lloc aquest dijous coincidint amb la visita que els dos representants del departament d’Educació han dut a terme a diverses escoles públiques del municipi, acompanyats de la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Palamós, Maria Puig, i de la regidora d’Ensenyament, Laura Lafarga.

La construcció del nou edifici per a l’institut escola Vila-romà es pot iniciar en un termini màxim d’uns dos anys, període en el qual la Generalitat redactarà el projecte, demanant la participació directa en l’aportació de propostes de tota la comunitat educativa, claustre, alumnat, veïns i ajuntament.

El nou equipament permetrà superar situacions de manca d’espais que s’han reivindicat des del Vila-romà, aconseguint un centre educatiu, funcional, modern i adequat a les necessitats actuals. La Generalitat preveu aportar un pressupost superior als 2,6 MEUR per a la construcció d’aquest equipament, mentre que l’Ajuntament ja té enllestit el pla parcial amb la cessió 1.300 m2 necessaris per a la ampliació.  

Adequació provisional de l’edifici antic amb més aules

Mentre no arribi el nou equipament, la Generalitat i l’Ajuntament de Palamós ja han previst poder ampliar enguany el nombre d’aules que té actualment l’edifici antic, i que en aquest cas seran destinades als alumnes de quart, complementant per al curs vinent, tot el cicle de secundària al centre.

Les obres per a fer possible aquesta ampliació es faran durant l’estiu vinent, i afectaran l’espai que actualment ocupa l’antic gimnàs i el dipòsit de documentació de l’Arxiu Municipal, situats al costat de l’edifici escolar.

L’Arxiu té la seva seu administrativa i de consulta a l’edifici de la Casa Montaner (parc dels Països Catalans) i el dipòsit de documentació és l’únic espai descentralitzat d’aquest servei. L’Ajuntament de Palamós traslladarà tot el fons que conté, a una nova sala, que ja s’està habilitant en un annex de l’equipament municipal de la Nau dels 50 metres.

Les noves aules del Vila-romà se situaran doncs en aquest espai alliberat (240 m2) annex a l’edifici de l’antiga escola que actualment ja acull les classes de primer a tercer d’ESO i les dependències de l’Aula d’Aprenentatge. Per a fer possible aquest projecte d’ampliació la Generalitat destinarà un total de 116.000 euros.

400.000 euros per a millores d’altres centres

El departament d’Educació també ha anunciat que aquest any 2023 aportarà uns altres 399.707,92 euros per al manteniment i millores d’altres centres educatius públics de Palamós.

Es tracta concretament de 102.750,30 euros que es destinaran al canvi de fusteria exterior i de proteccions solars de l’escola La Vila; i els 296.957,62 euros que la Generalitat aportarà enguany al centre d’educació especial Els Àngels, per al canvi del quadre general elèctric de l’escola (17.400,94 euros), i per a la instal·lació de nova fusteria exterior i proteccions solars d’aquest centre (279.556,68 euros).