Arbúcies, model de referència en la recollida d'oli domèstic

L'ARC posa el municipi d'exemple en la seva guia sobre sistemes de recol·lecció

Coincidint amb el 10è aniversari des que es va implementar el servei de recollida d’oli domèstic d’Arbúcies (Selva), l’Agència de Residus de Catalunya, a la guia que ha confeccionat sobre sistemes de recollida d’oli vegetal, ha catalogat el servei d'aquest municipi com un model d’èxit.

L’octubre del 2013 es va iniciar aquest servei de recollida d’oli domèstic amb una campanya a tots els centres educatius del municipi: Escola Dr. Carulla, Escola Vedruna i Institut Montsoriu. Es van fer tallers per a tots els cursos per explicar quin seria el funcionament de la campanya i que els alumnes hi podien participar comprant de forma voluntària, un pot per a la recollida d’oli a un preu simbòlic. El pot només calia comprar-lo una vegada i, a partir d’aquell moment, s’intercanviaria el pot ple per un de buit i net.

A partir d’aquell moment, els alumnes portaven al centre els pots plens o bé, si es tractava de la ciutadania en general, el pot s’intercanviava a l’Ajuntament. El CET Montseny Guilleries d’Arbúcies és l’encarregat de recollir els pots plens i fer el transport fins al gestor de residus que, a través un procés de reciclatge, convertirà l’oli domèstic en biodièsel, un combustible per a vehicles dièsel. A més, el CET també s’encarrega de rentar els pots i retornar-los als punts de recollida.

Amb la pandèmia es va aturar la recollida de l’oli a les escoles, però aquest 2023 s’ha tornat a reactivar per tal de seguir recollint oli a totes les llars del municipi. Aquestes són les xifres des que es va iniciar la tardor del 2013.

També es recull oli domèstic a la deixalleria, però en aquest cas no s’intercanvia el pot. A la deixalleria hi porten oli aquelles persones que no tenen el pot distribuït durant la campanya, però participen en el reciclatge d’oli posant-lo en un pot o en una ampolla.

A més d’aquests punts de recollida, el CET Montseny Guilleries també fa la recollida a 23 establiments del poble que guarden l’oli domèstic que guarden en garrafes.

Els beneficis d’aquesta campanya permeten convertir un residu en un recurs, ja que l’oli domèstic pot ser usat com a biodièsel. Permet disminuir la quantitat d’oli que va a parar a la depuradora, hem de saber que un litre d’oli pot contaminar 1000 litres d’aigua neta i que el tractament d’oli a la depuradora és molt costós i complicat. I, finalment, es fa una gestió correcta dels residus generats.