Girona inicia els tramits per urbanitzar les zones afectades pel TAV

El consistori s'ha cansat d'esperar la resposta d'Adif i ha donat ordre de començar les obres

L'Ajuntament de Girona ha donat ordre als tècnics perquè comencin els tràmits per fer les obres d'urbanització de zones afectades pel TAV. El regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha explicat que Adif no ha respost a cap dels requeriments que li ha fet en els darrers quatre mesos per conèixer el calendari i el pressupost que té per a les reposicions. Davant d'aquest silenci, Ribas assegura que no es poden quedar "de braços creuats" perquè ja tenen acabats els projectes de reposició de les zones afectades.

Ribas tem que l'Estat no vulgui fer les obres situades fora de les tanques -com el parc Central- i, per això, ha anunciat que reclamaran per la via judicial els diners que avancin. En els darrers quatre mesos, el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha enviat fins a cinc correus electrònics als responsables d'Adif per conèixer quin és l'àmbit on pensen assumir les obres de reurbanització i de quin pressupost disposen. En el darrer correu, Ribas els fixava com a termini màxim per a contestar-los el 15 de maig, precisament aquest dimecres.

El regidor delegat ha reconegut que no han obtingut cap resposta i que, per tant, han donat ordre als tècnics municipals per iniciar els tràmits necessaris per començar obres. "Fins ara no hem vist per part de l'Estat cap dotació concreta ni per fer les obres dins les tanques ni les de fora les tanques i no podem deixar la ciutat empantanegada", ha declarat Ribas. Segons recorda, Adif els va comunicar durant una trobada a Madrid que preveia tenir acabades totes les obres de reposició al desembre. Uns terminis que el consistori no ha aconseguit que es posin per escrit.

Temor que Adif no faci el parc Central

A més, segons alerta Ribas, els tècnics d'Adif que treballen a l'obra de Girona diuen "cada vegada més obertament" que l'administrador d'infraestructures es limitarà a fer les obres a la zona de dins les tanques. És a dir, que només retornarà a l'aspecte anterior a les obres les zones que ocupa actualment la llosa (on s'ha construït l'estació subterrània), el carrer Josep Maria Gironella i Joan Brossa i la zona de l'antiga plaça d'Europa.

Més enllà d'això, però, el consistori reclama que les obres de l'alta velocitat han afectat també altres zones a tocar del nucli neuràlgic de les obres. Aquestes obres, que quedarien fora de les tanques, afecten bona part del parc Central i el carrer Bisbe Sivilla, l'espai que ocupava antigament el bar la Boireta, la connexió de la plaça Montserrat amb passeig d'Olot o la cruïlla entre Emili Grahït i el mateix passeig d'Olot. És aquí on el consistori creu que Adif no actuarà i on ha anunciat que agafa les regnes i començarà a fer ell mateix les obres.

El regidor delegat ha explicat que l'ajuntament ja té redactats tots els projectes de reposició de les zones afectades pel TAV i que s'han anat consensuant amb els tècnics d'Adif durant les reunions setmanals que mantenen. Segons ha detallat, aquests projectes ja estan en mans d'Adif i ara només falta que els executi. Ribas reconeix que són "projectes de màxims" i s'ha mostrat obert a negociar, per exemple, canvis de materials o variacions que n'abaixin el cost. "Per poder negociar primer hem de saber què volen fer i quins diners tenen per pagar-ho", ha demanat el regidor, que considera que sense aquesta informació és impossible començar una negociació.

El regidor calcula que les obres que, en principi, assumirà el consistori davant el silenci d'Adif poden costar entre 2,5 i 3 MEUR. Aquestes obres són de les zones afectades per les obres que estan fora de les tanques. En canvi, només el projecte del parc Central -que inclou Bisbe Sivilla- que es va aprovar al ple de dilluns ascendia a 5,6 MEUR. "Podem negociar reduir el cost, però no renunciarem a què sigui un projecte de qualitat", ha dit.

Reclamació per la via judicial

El regidor ha reconegut que el consistori pren la iniciativa perquè no vol "fer patir més els veïns". "L'Estat no ha completat el projecte ferroviari i, a sobre, unes obres que havien de durar 33 mesos s'han allargat cinc anys", ha lamentat. Per això, considera que l'ajuntament ha de prendre les regnes de la situació per tal de garantir als veïns que totes les obres de reposició a l'entorn del parc Central i la zona de la llosa estaran acabades el primer trimestre del 2014.

Tot i això, Ribas ha estat clar i ha dit que demanaran responsabilitats a Adif. Fins i tot, ha reconegut que es plantegen anar als tribunals per demandar l'Estat per danys i perjudicis a la ciutat i, així, reclamar els diners que hagin hagut d'avançar. "Girona es mereix el mateix tracte que qualsevol altra ciutat, si Adif no té diners que no haguessin començat obres a d'altres punts de l'Estat com a Galícia i que acabin primer allò que està a mig fer", ha manifestat.