Girona mobilitza uns 200 pisos per facilitar l’accés a l’habitatge

El consistori ha rebaixat un 30% la segregació escolar en els darrers dos anys

L’Ajuntament de Girona ha mobilitzat uns 200 pisos arreu de la ciutat per facilitar l’accés de la ciutadania a l’habitatge i ha rebaixat un 30% la segregació escolar en els darrers dos anys.

Aquest matí, el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats; la regidora de Ciutadania, Participació i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers i Hervàs; el regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, i la regidora de Joventut i d’Habitatge, Annabel Moya, han fet balanç de les actuacions dutes a terme des de l’Àrea de Drets de les Persones durant aquest mandat del govern municipal.

En aquest temps, s’ha treballat en pilars fonamentals com el dret a l’habitatge, la igualtat d’oportunitats educatives i laborals per a joves i infants, el reforç del sector cultural i la dinamització dels barris i la seva vida.

“Estem molt satisfets de la feina que hem fet des del primer dia. Ens hem arremangat, hem estat treballant de forma resolutiva des del primer moment i renovant les polítiques al capdavant de la ciutat”, ha assegurat el vicealcalde, Quim Ayats, qui ha remarcat que “avancem cap a una ciutat adaptada als nous temps”.

Per la seva banda, la regidora de Ciutadania, Participació i de Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers i Hervàs, ha destacat que “s’ha estat al costat de les gironines i gironins gràcies a reunions als barris amb les associacions de veïns i veïnes, les entitats i la ciutadania a títol individual”, i que el govern ha “treballat transversalment per dur a terme projectes pendents dels pressupostos participats, de manera que ara resten tan sols un 10% de propostes, algunes de les quals s’iniciaran aquest 2023. En són exemples les voreres de Pont Major, les de Carme-Vista Alegre, la senyalització de la Devesa, la reforma del carrer de Figuerola o el tan esperat parc de salut de Comtessa Ermessenda, a Sant Narcís, entre d’altres”.

Durant la roda de premsa, Cedacers també ha posat en valor la gestió dels 27.000 missatges que s’han respost a través de la bústia d’avisos, i l’obertura de l’espai pel Dol Perinatal al cementiri municipal. “Hem impulsat el campament dels Reis de l’Orient al parc de la Devesa, amb una cavalcada i arribada a la Copa més inclusiva, participativa, propera i amb mirada d’infant”, ha assegurat la regidora, qui també ha destacat “el nou impuls a la Festa dels Setges amb mirada feminista, per reivindicar el paper de les dones en la nostra història”.

En els seus àmbits, el regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, ha remarcat que la posada en marxa del Pla per a l’Equitat Educativa a Girona, que entre altres mesures proposa un nou mapa de zonificació escolar, ha permès reduir les ràtios de segregació un 25% en l’educació primària i un 30% en la secundària. Bertran també ha posat en valor el treball que s’ha fet per a posar a disposició de les famílies els casals d’estiu per a infants de zero a tres anys i l’impuls del primer casal de Nadal municipal.

Així mateix, el regidor ha destacat la iniciativa “Entarda’t, Tardes de Lleure”, per afavorir la conciliació familiar amb lleure fora de l’horari escolar; el “Tast Esportiu”, per apropar els infants i jovent al món de l’esport de la mà de les entitats esportives, així com “la nova era educativa al Sector Est, garantint la continuïtat de les escoles de Font de la Pólvora i de Vila-roja i la cohesió al sector”.

Quant a la regidoria d’Esports, Bertran ha destacat que s’han estrenat dos camps de futbol-7 als barris de Germans Sàbat i Fontajau i que s’ha desencallat la pista del CREC de Sant Daniel. També ha posat en valor l’aposta per l’esport de base, al qual s’han dedicat més subvencions i ajudes, així com per l’esport femení, amb més ajuts i una comissió de treball específica. Per últim, Bertran ha destacat durant la roda de premsa el nou skatepark de Mas Masó, la millora del paviment del Pavelló Municipal d’Esports de Santa Eugènia i la posada en marxa del circuit esportiu i de cal·listènia al parc de la Devesa.

En l’àmbit de l’habitatge, Ayats ha destacat el fet que, des del consistori, “tenim un compromís amb la ciutadania i creiem necessari donar-hi un impuls, perquè ara més que mai hem de garantir aquest dret essencial, i això s’aconsegueix impulsant polítiques valentes, sent útils a la ciutadania”.

En aquest sentit, la regidora d’Habitatge i Joventut, Annabel Moya, ha explicat que “en aquest temps hem fet un esforç per impulsar i reactivar les polítiques d'habitatge a la ciutat, que feia més d'una dècada que estaven aturades. Hem treballat de valent perquè els gironins i gironines es puguin quedar a la nostra ciutat a fer el seu projecte de vida”, i ha detallat un per un els pisos mobilitzats.

“Hem impulsat la construcció de 50 pisos per al jovent al barri de Can Gibert del Pla, 105 pisos de lloguer assequible a Domeny, la rehabilitació de l’edifici de la plaça de Leonor Joher Besalú a Santa Eugènia i la compra d’una quarantena de pisos en diferents barris com els de Sant Narcís, el Barri Vell, Domeny, Vila-roja, l’Eixample sud i Santa Eugènia”, ha continuat Moya.

Finalment, en l’àmbit de la cultura, el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, també ha volgut destacar, entre els projectes que s’han impulsat des del govern de Girona, la futura Biblioteca de la Casa de Cultura, amb una partida pressupostària específica, així com la seva rehabilitació. De la mateixa manera, Ayats ha subratllat la posada en marxa del projecte audiovisual d’El Modern. Centre Audiovisual i Digital o el trasllat del campament dels firaires del parc de la Devesa.

“Hem impulsat la incubadora de videojocs ‘Game Gi’ per fer de la ciutat un pol de generació i atracció d’aquestes produccions i hem augmentat els ajuts Girona Kreas, Amplia Cultura i els de la Girona Film Office, per fomentar la creació cultural de km 0”, ha ressaltat Ayats, qui ha posat en valor que, des de la regidoria de Cultura, s’hagi impulsat l’exposició al públic de la col·lecció Santos Torroella, “perquè aquest patrimoni reverteixi sobre la ciutat”, així com l’impuls de la recuperació i difusió de les escultures del carrer.