Operaris de l'aigua tallen el subministre al bloc ocupat per la PAH a Salt

Membres de la plataforma denuncien agressions per part de la Policia Local

(Actualitzat 19:37h)

Dos operaris de l'empresa "Aigues de Girona, Salt i Sarrià de Ter", s'han desplaçat aquest matí escortats per una dotació d'agents de la Policia Local de Salt per tal de tallar el subministrament al bloc ocupat per la PAH de Girona.

Els fets, que han tingut lloc pels voltants de les onze del matí, han mobilitzat un grup de membres de la plataforma que s'ha dirigit fins l'arqueta d'aigua per intentar evitar que fos soldada pels operaris. En aquell moment s'han assegut al damunt de la tapa, dificultant la tasca dels treballadors que s'han vist obligats a deixar els treballs a mitges.

Amb tot, una de les persones que ha participat de l'acció, Doris Pérez, ha explicat en declaracions a AraGirona.cat que els agents han actuat de "forma brutal" i que "dues companyes han resultat ferides" al intentar ser retirades del damunt de l'arqueta. No obstant aquestes acusacions s'han negat des del cos de policia ja que, segons fonts del consistori, "tenien ordre expressa de no utilitzar la força física". Durant l'actuació també hi eren presents quatre agents dels Mossos d'Esquadra que han acompanyat els operaris i a la Policia Local.

Denúncia de l'empresa

L'actuació d'aquest matí ha vingut motivada per una denúncia de l'empresa que subministra el servei d'aigua al assegurar que havien detectat com l'arqueta havia estat manipulada recentment. Apunten que és un punt important en la xarxa d'abastament ja que aquella zona dóna servei a l'Hospital Santa Caterina i tenien intenció de posar ciment al damunt dels comandaments i posteriorment soldar la tapa.

Pérez ha explicat que des de les dues d'aquesta matinada ja es trobaven a l'arqueta treballant per precintar-la i a les set del matí s'han adonat que ja no tenien aigua. "És una situació injusta perquè tenim famílies amb nens i ens trobem en plenes negociacions amb l'Ajuntament de Salt que s'havia compromès a fer d'interlocutor entre nosaltres i l'empresa de l'aigua", ha dit. 

"Volem que se'ns pugui empadronar i accedir als comptadors, pagant com qualsevol veí. No volem caritat ni viure gratis, només dignitat", ha reblat la membre de la PAH que ja ha anunciat que no es mouran de damunt l'arqueta fins que els tornin a restablir el servei. El servei d'aigua s'ha restablert pels voltants de la una de la tarda.

ICV condemna els fets

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) de les comarques gironines ha condemnat aquest matí l'acció de l'empresa subministradora d'aigua. La regidora Núria Terés ha intervingut quan membres de la PAH bloquejaven de forma pacífica l'accés a la tapa d'aigües mentre la policia mirava d'impedir-ho i ha instat als agents a mostrar l'ordre d'intervenció que motivava la seva actuació.

Terés ha denunciat que "de dia l'ajuntament fa veure que negocia l'empadronament i de nit talla l'aigua del mateix edfici, cal que l'alcalde de Salt doni la cara i s'expliqui" i ha recordat que "és inadmissible que s'actuï així amb famílies que el que demanen és un comptador d'agua per pagar el seu consum i un lloguer social per poder viure amb dignitat i garantir un futur digne als seus fills".

Per la seva banda el diputat per Girona Marc Vidal ha denunciat que "algú faci la feina bruta al SAREB, el Banc Dolent, perjudicant i obstaculitzant les negociacions de la PAH per obtenir lloguers socials d'uns pisos que estaven tancats fa anys, sobretot tenint en compte que el SAREB no ha iniciat accions judicials contra l'alliberament de l'edifici".

Crítiques de la CUP

La CUP a Girona ha criticat CiU per la connivència en els fets tant dels mossos com de la policia municipal de Salt, que en tot moment han custodiat els operaris de l'empresa d'aigües i fins i tot han agredit alguns activistes de la PAH. En aquest sentit, la formació tornat a reclamar a l'Ajuntament de Salt que accedeixi a empadronar els habitants del bloc al municipi i que deixi d'obstaculitzar la tasca de la PAH a l'edifici.
  • Doris Pérez critica l'actuació policial i diu que no marxaran fins recuperar l'aigua