L'investigat per l'apunyalament de Santa Coloma de Farners demana la llibertat

La fiscalia manté que va ser un intent d'assassinat i l'acusació particular afegeix que l'atac va ser racista

La defensa de l'empresonat per intentar assassinar un jove a ganivetades durant la festa major de Santa Coloma de Farners demana que surti en llibertat. Aquest dimecres s'ha fet a l'Audiència de Girona la vista per resoldre el recurs.

L'advocat Sergio Noguero sosté que l'investigat no va actuar amb intenció de matar i que no hi ha risc de fugida. La fiscalia i l'acusació particular, exercida pel lletrat Benet Salellas, s'oposen a l'excarceració.

La fiscal argumenta que l'investigat es pot enfrontar a una pena d'entre 7,5 i 15 anys de presó i Salellas hi afegeix que l'atac va ser per motivacions racistes: "Els fets s'inicien amb una expressió que és "puto negro" i acaben amb una persona de raça negra eviscerada al mig del carrer".

La vista a la secció tercera de l'Audiència de Girona ha començat amb la declaració de la mare de l'empresonat que ha explicat que té diagnosticat un trastorn des de petit i una discapacitat reconeguda del 67%. Això fa, segons ha dit responent a les preguntes de la defensa, que no pugui viure sol i que tingui una relació de dependència cap al seu nucli familiar.

Aquest és un dels arguments que ha fet servir l'advocat Sergio Noguero per argumentar que no hi ha risc de fugida perquè l'autor material de l'apunyalament no es pot valer per si mateix com per evadir-se de la justícia. A més, també posa en dubte la qualificació jurídica inicial del jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners, que va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança per a l'investigat per un delicte d'assassinat en grau de temptativa.

La defensa sosté que "no hi va haver intenció de matar" i considera que els fets serien constitutius d'un delicte de lesions. En aquest sentit, ha exposat que les ganivetades que va rebre la víctima durant l'agressió del 24 de setembre passat no van ser estocades directes i dirigides a òrgans vitals, sinó "incisotallants": "Corresponen a un moviment en zig-zag fet per defensar-se".

Noguero també ha negat, durant la vista, que l'apunyalament fos per motius racistes. Segons ha dit, les expressions "xenòfobes" que un altre dels investigats que no està en presó preventiva va dir van ser prèvies a l'arribada de l'autor material de l'atac a la baralla. A més, la defensa argüeix que, quan va arribar a la disputa, va intentar actuar com a mediador: "Algú que té una actitud mediadora, per què hauria d'acabar intentant acabar amb la vida d'una persona?".

Atac "racista"

La fiscalia i l'acusació particular s'oposen a la petició de llibertat i ho fonamenten en la gravetat dels fets que li imputen i en el risc de fugida. Salellas també hi afegeix risc de reiteració delictiva i que l'atac va ser per motivacions racistes.

La fiscal ha recordat que l'Audiència de Girona ja va ratificar en una primera interlocutòria del 2 de novembre que la qualificació jurídica és d'assassinat en grau de temptativa. Per això, situa la forquilla de condemna entre els 7 anys i mig i els 15 anys de presó. Una pena de "tal magnitud" que podria provocar que el sospitós intentés fugir.

L'acusació pública tampoc considera suficient l'arrelament al país o que la seva mare s'hagi compromès a reforçar el "control matern" si surt en llibertat. En aquest sentit, ha exposat que el processat només té vincles familiars i no laborals. "És de nacionalitat espanyola però ja ho era en el moment en què es va acordar l'ingrés a presó i es va ratificar posteriorment", ha dit.

L'advocat de l'acusació particular ha recordat que les ferides infringides a la víctima van ser greus i que, de fet, va acabar "eviscerat al mig del carrer". Segons Salellas, sense la intervenció ràpida per atendre'l, el desenllaç podria haver estat més tràgic.

L'acusació particular també considera que és un intent d'assassinat i ha subratllat que la unitat central de delictes d'odi dels Mossos d'Esquadra va elaborar un informe sobre l'autor material i els altres dos investigats pels fets apuntant a "indicadors de polarització" amb actituds intolerants i de discriminació racial. Per això, sosté que la motivació de l'atac va ser racista perquè va començar amb expressions de "puto negro, negrito por qué me mires" i va acabar "amb una persona de raça negra" ferida a ganivetades.

La defensa sol·licita que l'investigat surti en llibertat, amb compareixences periòdiques al jutjat. Com a alternativa, acceptaria una fiança "ajustada" a la seva capacitat econòmica. La fiscalia i l'acusació particular s'hi oposen. Ara, la secció tercera de l'Audiència de Girona haurà de valorar els arguments i prendre una decisió.