La Llei de Costes concedirà fins a 75 anys als habitatges il·legals

En total s'han comptabilitzat 4.700 construccions al litoral català

La reforma de la Llei de Costes facilitarà la regulació de les 4.700 construccions considerades il·legals presents al litoral català. Situades total o parcialment sobre un terreny declarat de domini públic el 1988, els propietaris que puguin demostrar que són els amos d'habitatges anteriors a aquest any, podran optar a concessions d'ús de fins a 75 anys.

El nou text, segons el subdelegat del Govern de Barcelona, Emilio Ablanedo, és més restrictiu amb la construcció i compatibilitza el respecte al medi ambient amb la regulació de l'activitat econòmica que es desenvolupa a la platja. Les edificacions del passieg de Platja d'Aro i d'Empúriabrava passen les limitacions de les zones de servitud.

A la costa catalana hi ha 5.129 construccions que total o parcialment estan sobre un terreny considerat de domini públic marítim-terrestre des de 1988. D'aquests, 430 han pogut regularitzar la seva situació aconseguint concessions d'ús de fins a 30 anys. La resta són il·legals.

De les 4.700 construccions de les anomenades il·legals, 2.000 són habitatges. La majoria situats a la costa gironina. Segons el subdelegat del govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, i el cap dels serveis provincials de Costes de Girona, Jordi Planella, la reforma de la llei de Costes "facilitarà" la regulació d'aquests habitatges i l'obtenció de concessions d'ús de fins a 75 anys.

Les cases havien quedat en situació irregular, segons la cap del serveis provincials de Costes de Barcelona, María de Riansales, perquè l'anterior llei feia "molt difícil" als propietaris demostrar que eren els amos dels habitatges.

El nou text no impedirà que totes les construccions aixecades després de 1988 i sobre les quals no queda clara la seva propietat siguin enderrocades, com ja contemplava el marc jurídic anterior.

El subdelegat Ablanedo ha qualificat la nova llei de més "restrictiva" davant la construcció a la costa i ha assegurat que compleix el doble objectiu d'ajudar a "preservar el medi ambient" i ajudar a l'"activitat econòmica".

La nova reforma també desencallarà la situació complexa dels apartaments i hotels del passeig de Platja d'Aro i d'Empuriabrava. Amb la nova reforma passen a formar part íntegrament de la zona de servitud i no de domini públic. Això permetrà als seus propietaris fer reformes o vendre els immobles.