El Congrés dóna llum verda definitiva a la Llei de Costes

PSOE i ICV estudien presentar un recurs d'inconstitucionalitat i activistes de Greenpeace es colen al Congrés

El Congrés ha aprovat definitivament aquest dijous les últimes esmenes vives de Llei de Costes procedents del Senat amb els vots del PP i l'abstenció global de CiU. PSOE i ICV han anunciat la possibilitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra un text que segons han assegurat "privatitza" el litoral i "empitjora" significativament l'anterior llei de 1988. CiU ha celebrat la introducció al text de l'amnistia per al domini públic d'Empuriabrava i Roses, malgrat que ha denunciat la invasió de competències per part de l'Estat.

Durant la sessió un grup d'activistes de Greenpeace han burlat la seguretat del Congrés i s'han penjat de la teulada. Un cop aprovada, la Llei es publicarà al BOE. El text ha arribat al Congrés després d'incorporar una desena d'esmenes del PP i una de CiU al Senat, on també va ser aprovat amb els vots del dels populars i l'abstenció de la Federació. La nova Llei modifica la regulació de 1988 i redueix la franja de protecció del litoral de 100 metres a 20 metres en alguns casos. El govern espanyol, a través del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha assegurat que la normativa permet superar la "ineficàcia", la "desprotecció " dels propietaris i la "inseguretat" per a les ocupacions de l'anterior llei de 1988, i protegeix "millor" les costes dels excessos urbanístics.

Cañete ha recordat que la nova normativa dóna un tracte especial a 12 nuclis de població. És el cas de Castelló d'Empúries, Roses, Santa Margarida i Empuriabrava. "Aquesta és una llei que no permet noves construccions, però és una llei que no demolirà aquelles construccions que es van fer abans de 1988 a l'empara d'una legislació que permetia als seus titulars ser plenament propietaris de les mateixes". A més, segons el ministre, és una llei "àmpliament demandada" pels col·lectius i especialment pels estrangers que "no comprenien" que el seu habitatge hagués de ser enrunat el 2018. El ministre també ha acusat els crítics amb la Llei de "mentir" i "faltar a la veritat".

La Llei compta amb l'abstenció de CiU. El diputat de la Federació Martí Barberà s'ha felicitat pel reconeixement a la llei de la "singularitat" de les urbanitzacions marítimo-terrestres del litoral de Girona. "Aquest és un dels objectius que hem aconseguit en aquesta tramitació", ha dit, "i ho celebrem perquè portàvem molts anys intentant convèncer els diferents governs amb proposicions de Llei i tota mena d'iniciatives". En tot cas, CiU s'ha abstingut perquè entén que la Llei vulnera les competències locals i autonòmiques quan atorga competències a la delegació del govern per suspendre els acords de les entitats locals que afectin el domini públic marítmo-terrestre.

La resta dels grups de l'oposició han criticat durament la norma. És el cas d'ICV i el PSOE, que han anunciat que es plantegen presentar un recurs d'inconstitucionalitat. La diputada d'ICV Laia Ortiz, que ha pujat a l'hemicicle amb una samarreta reivindicativa, ha criticat la "opacitat" del govern espanyol en aquesta negociació i ha assegurat que la normativa "empitjora" significativament la Llei de 1988 i suposa una "involució". "Aquest model no es pot perpetuar, perquè el planeta i la nostra costa tenen límits i, o rectifiquen i deixen de jugar amb el que és de tots o no quedaran ni turistes, ni platges, ni dunes, ni rius", ha sentenciat.

La diputada del PSC Teresa Cunillera ha denunciat que la llei "ha empitjorat" en el seu pas pel Senat i que suposa una agressió intolerable, perquè, en la pràctica, "privatitza el litoral". La llei, ha dit la diputada, "acaba amb la que vam aprovar els socialistes i que va ser l'intent més seriós que hi ha hagut en democràcia per protegir les nostres costes". Així ho va reconèixer fins i tot, ha recordat, Tribunal Europeu dels Drets Humans l'any 2010, quan va posar com a exemple la llei espanyola per "solucionar els problemes dels enclavaments privats del litoral".

Greenpeace a la teulada

Durant el debat un grup activistes de Greenpeace han aconseguit superar el control policial que habitualment custodia la cambra baixa i pujar a la teulada de l'edifici del Congrés per exhibir una pancarta en què es podia llegir 'El PP ven les nostres costes'. El activistes han pogut arribar fins a la teulada de l'edifici gràcies a les bastides instal·lades a la façana per a la seva rehabilitació però ha estat interceptats ràpidament per l'autoritat policial. Aquesta tarda declaren a l'audiència nacional i es poden enfrontar a una acusació d'atemptat contra les institucions de l'Estat.