Demanen una vista per a l'ingrés a presó del professor de bateria de Quart acusat d'abusar de cinc alumnes

El judici al processat s'ha suspès per la vaga de lletrats

L'acusació particular ha demanat a la secció tercera de l'Audiència de Girona que convoqui una vista per sol·licitar mesures cautelars, com l'ingrés a presó preventiva, del professor de bateria de Quart (Gironès) acusat d'abusar sexualment de cinc alumnes entre els anys 2009 i 2020.

L'advocat Benet Salellas ha fet la petició després que se suspengui el judici que havia de començar demà per la vaga de lletrats de l'administració de justícia. La fiscalia demana 43 anys de presó i l'acusació particular, en nom de les víctimes, vol una condemna de 48 anys. Les acusacions sostenen que el professor es va prevaler de la relació de confiança i de l'admiració que despertava en els alumnes per perpetrar als abusos al soterrani de casa seva.

El judici s'ha suspès per la vaga de lletrats de l'administració de justícia. Estava previst que comencés aquest dimarts a la secció tercera de l'Audiència de Girona i estava assenyalat per a tres dies. Els lletrats van començar la vaga indefinida el 24 de gener per denunciar l'"immobilisme" del Ministeri a l'hora d'aplicar millores laborals acordades. El decret de serveis mínims fixa com a serveis essencials les causes amb pres o les que afecten menors i no és el cas d'aquesta causa perquè el processat està en llibertat i les víctimes són majors d'edat.

Arran de la suspensió, l'advocat de les víctimes, Benet Salellas, ha demanat a la sala que convoqui l'audiència prevista a l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal perquè puguin sol·licitar que ingressi a presó a l'espera de judici. A l'escrit, el lletrat argumenta la petició de mesures cautelars "ateses les peticions de pena efectuades per part del Ministeri Fiscal i de l'acusació particular" i perquè "resulta incerta" la nova data de judici.

Després de dues aturades el novembre i desembre passats, els lletrats van decidir anar a la vaga indefinida el 24 de gener per denunciar que el Ministeri de Justícia no ha mogut fitxa per complir acords pactats i atendre les seves reivindicacions, entre les que hi ha que progressivament han assumit més càrrega de feina però no han millorat les condicions salarials i volen que s'equipari amb la de jutges i fiscals.

La vaga s'ha traduït en nombrosos judicis suspesos a l'Audiència de Girona perquè mentre duri l'aturada només es mantenen els assenyalaments considerats essencials i seguint el decret de serveis mínims. Els serveis essencials són els de guàrdia, les mesures cautelars o provisionals, els judicis o compareixences de causes amb pres, les actuacions del Registre Civil, les actuacions relacionades amb la violència de gènere i les que actuacions processals ja assenyalades amb intervenció d'un menor d'edat o d'una persona amb la capacitat modificada judicialment. La vista sol·licitada per l'acusació particular serien mesures cautelars.

Fins a 48 anys de presó

La fiscalia demana 43 anys de presó per al professor de bateria i l'acusació particular, en nom de les víctimes, vol una condemna de 48 anys. Les acusacions sostenen que el professor es va prevaler de la relació de confiança i de l'admiració que despertava en els alumnes per perpetrar als abusos al soterrani de casa seva.

La fiscalia l'acusa d'un delicte d'abús sexual amb accés carnal i prevaliment per la relació de superioritat, tres delictes continuats d'abusos sexuals amb accés carnal i prevaliment i un delicte continuat d'abús sexual amb prevaliment. L'acusació particular l'acusa dels mateixos delictes i de tres delictes d'exhibicionisme i provocació sexual. Salellas també recull els abusos comesos a una sisena víctima pels que, concreta, no pot demanar pena de presó perquè han prescrit.

L'acusat era un "afamat" professor de música que oferia classes particulars a joves. Les lliçons les feia al soterrani de casa seva, un habitatge situat a Quart. Segons les acusacions, el professor s'anava guanyant la confiança dels alumnes i començava fent-los comentaris lascius, s'interessava per la seva vida sexual, els hi feia massatges o els hi ensenyava vídeos pornogràfics. Amb el pas del temps, i aprofitant-se d'aquesta relació d'ascendència, van començar els tocaments als genitals fins a les masturbacions o fel·lacions.

Segons recullen els escrits d'acusació, el professor generava un vincle amb els alumnes dient-los que eren "com el fill que mai havia tingut", que per a ell eren "especials" o assegurant-los que el que feien era "un joc".

Arran de la primera denúncia interposada l'any 2019 i de l'aparició del cas als mitjans de comunicació, les mateixes víctimes es van organitzar en una xarxa de suport i més exalumnes el van denunciar.

Tots ells han patit seqüeles pels presumptes abusos. La fiscalia demana que el professor de bateria els indemnitzi amb 50.000 euros pel dany moral i l'acusació particular eleva la xifra a 141.560 euros; hi suma el cost de la teràpia i de les classes particulars que les víctimes van pagar.

El cas havia d'arribar a judici aquest dimarts a la secció tercera de l'Audiència de Girona i el judici estava assenyalat per a tres dies. A més, i a través de les xarxes socials i de cartells penjats per la ciutat, s'havia convocat una concentració de suport a les víctimes davant el Palau de Justícia de Girona abans de l'inici de la vista.