Sorpresa pel pagament de l'ecotaxa per visitar els gorgs del torrent de la Cabana de Campdevànol

El cost és de 6 euros pel públic general i l'espai té un aforament màxim de 400 persones

Campdevànol (Ripollès) ha activat des d'ahir dissabte el pagament per accedir als gorgs del torrent de la Cabana. Té un cost de 6 euros per al públic general, 2 per als allotjats al municipi, i és gratuït per als locals i els menors de 12 anys. També s'ha establert un aforament màxim de 400 persones. Hi havia gent informada i d'altres que quedaven sorpresos en assabentar-se de l'existència de la taxa. Un escenari que s'ha repetit aquest diumenge.

Marta Vives és una de les visitants que s'ha quedat atònita pel canvi de normativa. "No sabia que s'havia de pagar, però cada cop passa a més llocs", ha dit. Isabel Closa s'ha trobat més o menys en la mateixa situació. S'hi havia desplaçat amb la família i afirma que li sembla bé "que es controli l'accés perquè no es massifiqui, però no haver de pagar". Closa ha afegit que, tot i la taxa, "l'espai està massificat".

I el cert és que aquest diumenge al matí, hi havia riuades de gent accedint a l'espai a peu des de l'aparcament fins a la caseta de control, on s'abona la taxa per poder accedir als gorgs. I bastants més ho feien des del poble, després que el pàrquing es tanqués a les onze del matí per estar complet. Té una capacitat de 50 places. La tinenta d'alcalde de Campdevànol, Blanca Sánchez, ha reconegut que l'aparcament a l'hivern "no és suficient". A l'estiu, se n'obre un altre amb capacitat per a 70 vehicles, que ara roman tancat perquè hi pasturen les vaques. Les sancions per no aparcar bé poden arribar als 1.500 euros. Des del parc, vetllen perquè això no passi.

Formant part d'aquesta riuada de gent que intentava accedir al parc, hi havia Alba Campos, monitora d'un casal, que tenir la intenció d'entrar a l'espai amb un nombre elevat de gent jove. Solen fer aquesta excursió amb el cau cada hivern, però aquest diumenge giraven cua i se'n tornaven a Barcelona. "Considero que no té sentit haver de pagar per entrar, perquè tothom que és aquí vol gaudir de la natura, no explotar-la", ha reivindicat.

Per la seva banda, la tinent d'alcalde ha detallat que la mesura s'ha pres "per seguretat" i perquè aquests ingressos "reverteixin una mica les despeses que comporta mantenir el parc en condicions", fent referència al personal que hi treballa (entre el cos d'informadors, servei de vigilància de l'espai i les accions per millorar la conservació de l'entorn). Per ara, l'espai serà de pagament durant els caps de setmana, com ja va passar l'hivern passat, però es mantindrà gratuït els dies laborables. A partir de setmana santa, s'haurà de pagar cada dia per poder accedir-hi.