Acorden redistribuir els residus del dipòsit controlat de Solius que estarà operatiu fins el 12 de febrer

Es transferirà als centres de Lloret de Mar i del Vallès Occidental

Membres del departament d'Acció Climàtica, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i 15 ajuntaments usuaris del dipòsit controlat de Solius s'han reunit per consensuar una proposta sostenible que passa per la redistribució dels residus un cop es formalitzi el tancament de la infraestructura en compliment de la sentència del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha informat als representants municipals que signarà la resolució del tancament el pròxim dia 3 de febrer i que el darrer dia que estarà operatiu el dipòsit controlat serà el 12 de febrer, en compliment de la sentència del TSJC. “No vacil·larem com a Govern, ni podem fer-ho, en el compliment de la sentència. Avui som aquí per posar sobre la taula una solució que beneficia ambientalment a tots i a totes perquè redueix les tones que aniran als abocadors i perquè, a més, la proposta té en compte la contenció dels costos econòmics pels ajuntaments que podia suposar el tancament del dipòsit controlat. Estem al costat dels Ajuntaments”, ha exposat la secretària d’Acció Climàtica.

”Amb el tancament,la comarca té ara una gran oportunitat per reduir també els costos ambientals que suposa l’ús d’aquest tipus d’infraestructures. És l’hora de fer un pas endavant en termes de sostenibilitat i planificar un nou camí que aposti per la recollida selectiva d’alta eficiència, com per exemple amb el model de porta a porta, com alguns ja estan fent, que suposa una contenció dels costos de gestió, evitant portar els residus als abocadors, i una millora de la qualitat ambiental de l’entorn”, ha afegit.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire i Soler, ha detallat als representants municipals que l’alternativa proposada passa perquè 14 dels 15 els municipis usuaris del dipòsit controlat continuïn portant els residus a Solius, que ara actuarà com a planta de transferència cap els centres de tractament de Lloret de Mar i del Vallès Occidental. Només Torroella de Montgrí els haurà de portar de forma directa a la planta de tractament de la fracció de resta de l’Alt Empordà, a Pedret i Marçà.

Peraire ha argumentat que aquesta proposta és la “més adient pels ajuntaments”, que ja tenen uns contractes de recollida vigents i unes rutes de establertes. Mentre que el cost només s’incrementarà en 18 euros per tona, que passarà de 118 euros a 136 euros/tona de resta: “Amb aquesta solució convertim el que era un problema en una oportunitat perquè portant els residus als centres de tractament reduïm en un 50% les deixalles que van a parar directament a l’abocador, amb el benefici ambiental que això suposa, i reduïm a més el cost final als ajuntaments per la reducció de tones que queden com a fracció de resta”. El director de l’ARC ha afirmat que, d’aquesta manera, fem la proposta “més realista i viable” per donar resposta a una situació “no volguda, tot i que previsible”. I, en aquest sentit, ha recordat el compromís de l’Agència en assumir també tot el cost del segellat i tancament que s’estima en aproximadament uns 3 milions d’euros.

Peraire ha manifestat que el “millor residu és el que no es genera" i ha recordat que aquesta generació “ens apel·la a totes i a tots com a societat, perquè les deixalles que generem tenen aquest destí”. “La comarca del Baix Empordà, com ha dit la secretària d’Acció Climàtica, té ara una gran oportunitat per fer un pas endavant en termes de sostenibilitat i gestió eficient dels residus apostant per models de recollida selectiva com el porta a porta i la gestió posterior en plantes de triatge. Des de l’Agència de Residus hi serem per acompanyar als ajuntaments, i a tots els veïns i veïnes, en aquest camí sense cap mena de dubte”, ha conclòs el director de l’Agència de Residus, Isaac Peraire i Soler.

Comissió de seguiment de Vacamorta

L’Agència de Residus de Catalunya s’ha reunit avui també per fer el seguiment del buidatge de l'abocador de Vacamorta, amb l’empresa responsable de la retirada de les primeres 20.000 tones de deixalles, que va començar a mitjans de desembre de l’any passat. Aquesta primera fase costa 2,5 milions d'euros (MEUR) i servirà per testejar el sistema de mineria d'abocador, tractant els residus in situ i analitzant quina part es pot reciclar i quina no.