La sentència de mort de Keith LaMar emociona al públic de la Mercè de Girona

El pres intervé en directe al concert de 'Freedom First'

El Centre Cultural de la Mercè de Girona ha viatjat aquest dimecres al vespre fins a Ohio, als Estats Units, per explicar una realitat desconeguda per a molts: la vida en una presó. Ho ha fet a partir de la història de Keith LaMar, un home afroamericà que porta 28 anys tancat a la presó. Ara, està al corredor de la mort després que el condemnessin per assassinar cinc presos per durant un motí. El 16 de novembre hauria de complir-se la sentència de mort, però LaMar té esperances que es pugui repetir el judici.

Aquest dimecres al vespre el pres ha explicat la seva situació al llarg del concert 'Freedom First'. Ho ha fet acompanyat per una banda de jazz que ha interpretat diversos temes del gènere mentre LaMar recitava alguns dels seus textos.

Els membres de la banda han arrencat a ritme de jazz mentre es presentaven al públic per després trucar en directe Keith LaMar, intern en una presó d'Ohio. LaMar ha agraït al públic el seu interès i ha assegurat que sentia l'energia que li enviaven des del fons dels seus cors. A continuació, LaMar ha començat a explicar la seva experiència de tortures i vivències a la presó.

Mentrestant, la banda en directe anava musicant els versos de LaMar. La vocalista i flautista de 'Freedom First', Erine Corine, ha destacat que aquest concert recorda molt bé "els orígens" de la música negra. Corine ha remarcat que se sent "orgullosa d'aquestes arrels i ancestres" tot i que ha lamentat que encara a dia d'avui pateixin discriminació pel fet de ser negres.

La "veritat" en versos

Keith LaMar també ha aprofitat els seus versos per reivindicar la "veritat" del motiu pel qual està empresonat i el proper novembre serà executat en compliment d'una sentència de mort. Assegura que hi ha un "component racial" molt important al darrera de la seva condemna, però avisa que no es rendirà i que vol lluitar per repetir el judici i demostrar la seva innocència.

Mentre no arriba aquest moment, LaMar assegura que el jazz l'ajuda a sobreviure i portar la situació. Per aquest motiu el pianista català Albert Marqués va decidir que el jazz també podia ser la seva sortida de la presó a partir del projecte 'Freedom First'. Ara, el projecte ha aterrat a Girona, dins del Black Music Festival. El certamen arrenca el mes de març però excepcionalment ha fet "aquest petit avançament" per aprofitar l'ocasió d'explicar el cas de LaMar.

Conèixer la realitat de les presons

Però Albert Marqués ha recordat que no només és injusta la situació que viu LaMar, sinó que hi ha molts altres més casos de condemnes per motius de raça. Marqués ha denunciat que en les presons catalanes també hi ha un elevat percentatge de presoners que són immigrants. "No podem ignorar aquesta realitat", ha afegit el pianista. Per això ha reclamat que s'engeguin programes de reinserció i que la societat s'esforci en aconseguir que aquesta reinserció sigui una realitat. "En tot el 2020 hi va haver una seixantena de suïcidis a les presons espanyoles", ha apuntat el pianista.

Fragments de vídeo

La trucada a Keith LaMar ha permès al reclús poder fer tres temes en directe. Una mitja hora que ha aprofitat per recitar els seus versos carregats de rerefons social i polític. El percussionista Marc Aryza, ha insistit que "la música, quan transmet emocions, és quan és útil de veritat". Per això el públic ha pogut "conèixer el discurs de LaMar" unint "música i literatura", dos gèneres que Aryza creu que sovint "van agafats de la mà".

Més enllà de la trucada de LaMar, els músics també han interpretat diversos temes de música negra, alguns composats expressament pel projecte. I finalment l'afroamericà ha tornat a l'escenari, però en aquest cas amb un vídeo enregistrat prèviament. Es tractava d'un poema gravat en fragments de 30 segons, el màxim que podien enregistrar mentre LaMar està a la presó.

I el concert l'ha posat el punt i final Erine Corine, qui ha volgut tornar als orígens de la música negra. Ho ha fet amb un cant de gòspel, un gènere que ella ha viscut des de ben petita a les esglésies de Chicago. Corine, però, ha avisat al públic que tot i l'esperit reivindicatiu del concert, calia marxar "amb la moral ben amunt". Per això han cantat un tema, amb la complicitat del públic, que ha acomiadat a la banda del 'Freedom First' amb un sentiment d'alegria per "tot el que hem aconseguit fins avui". Corine, però, ha deixat clar que la lluita no s'ha acabat i cal seguir protestant per garantir el dret de les persones negres "arreu del món".

Propera parada: Barcelona

Els beneficis del concert d'aquest dimecres a la Mercè serviran per pagar els advocats de la defensa de LaMar, igual que tot el marxandatge que ha posat a la venda aquest projecte. Aquest dijous, dia 2 de febrer, la banda farà parada a Barcelona coincidint amb la inauguració de l’Irídia Fest, un nou festival que barreja cultura i drets humans impulsat per Irídia, en col·laboració amb Say it Loud.

Després la gira seguirà per altres punts de l'Estat i de l'Amèrica del Sud. Una de les parades més estratègiques políticament serà la que faran a Ohio, estat on LaMar està tancat a la presó i que ha condemnat a mort pel proper mes de novembre.