Segueixen a bon ritme les obres d'ampliació del bloc quirúrgic del Trueta

Els treballs es van iniciar l'octubre de l'any passat

El passat octubre van començar les obres d’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Josep Trueta i a dia d'avui els treballs segueixen a bon ritme. Aquests consisteixen en la construcció d’un edifici nou i la reforma de l’actual àrea quirúrgica, amb l’objectiu de disposar d’una àrea actualitzada i adaptada a les necessitats actuals. L’actual bloc quirúrgic és insuficient i es va construir fa més de 40 anys.

Les obres es desenvolupen per fases per tal de fer possible la simultaneïtat amb l’assistència sanitària i que aquesta es vegi afectada el mínim possible. Ara s’està executant la primera fase que es subdivideix en tres actuacions: d’una  banda, l’enderroc de l’àrea d’Esterilització que hi havia fins ara i l’adequació d’una Esterilització provisional nova; la intervenció a una de les dues àrees de Reanimació (la més antiga), així com la zona de secretaria, despatxos mèdics i àrees de treball i formació.

Els treballs iniciats fins ara s’han centrat en l’habilitació d’una nova zona d’Esterilització que s’utilitza de manera provisional mentre es fa la renovació de l’àrea vella. S’ha enderrocat l’antiga Esterilització i s’han iniciat els treballs per acollir de nou el servei a la mateixa àrea.

També s’ha enderrocat una de les àrees de reanimació i properament s’actuarà en alguns dels despatxos mèdics, àrees de treball i sales d’informació, a més de la zona de secretaria. El tancament d’aquests espais per poder-hi fer els treballs, ha comportat la seva reubicació en altres zones de l’Hospital. Així, la secretaria, on es fa l’admissió dels pacients que han de ser operats, ara mateix està reubicada a la primera planta del centre.

Aquests treballs, sobretot els d’enderroc, són sorollosos i, tenint en compte que es tracta d’un edifici hospitalari, s’ha de coordinar per tal que aquests afectin el menys possible al desenvolupament de l’activitat assistencial i al descans dels pacients. Des de l’Hospital es vol donar les gràcies als professionals i als usuaris per la seva col·laboració i comprensió.

També s’han iniciat actuacions prèvies a la construcció de l’edifici nou, que disposarà de 4.000 metres quadrats distribuïts en tres plantes. A la tercera planta d’aquest edifici es faran sis quiròfans nous i es connectarà amb l’àrea quirúrgica actual. En aquest moment s’estan iniciant els treballs de fonamentació del nou bloc i s’estan fent els estudis necessaris per poder realitzar el desplaçament de les canonades de serveis.

Els treballs d’obra del projecte d’ampliació del bloc quirúrgic es va adjudicar el passat mes de juliol –en un segon procés de licitació- a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Acciona Construcción SA i Copcisa SA, per valor de més de 14,6 milions d’euros (IVA inclòs). El projecte adjudicat inclou també l’ampliació de l’Hospital de dia oncohematològic, que incorporarà 15 punts assistencials més amb les corresponents àrees de suport.

Aquesta ampliació permetrà augmentar la capacitat de resposta del Bloc Quirúrgic actual, i es disposarà de quiròfans més actualitzats tecnològicament.

És per això, que el projecte preveu incrementar el nombre de quiròfans i totes les àrees de suport necessàries per assumir l’increment d’activitat previsible i poder realitzar intervencions d’alta complexitat en les millors condicions.

Ampliació del Bloc Quirúrgic

L’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Trueta ocupa actualment la segona planta de l’edifici principal i consta d’onze quiròfans: nou per a cirurgia programada i dos per a cirurgia d’urgències. El projecte preveu que el centre es doti de sis sales quirúrgiques més. Una d’elles seria per acollir un quiròfan híbrid, és a dir, equipat amb dispositius avançats d’imatge mèdica, que permet realitzar cirurgia mínimament invasiva, tècnica utilitzada principalment en les àrees de cirurgia cardiovascular i neurocirurgia.

Es passaria dels 11 quiròfans actuals a 16 –sis dels quals nous- donat que una de les sales actuals es destinaria a un altre ús. També està previst un creixement de punts d’atenció de la zona de reanimació post quirúrgica, de la zona de recepció pre quirúrgica i l’àrea de cirurgia major ambulatòria (CMA). Un cop s’hagin fet els treballs, s’equiparan els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el Bloc Quirúrgic en un equipament més modern.

Els treballs previs per poder dur a terme aquest projecte es varen iniciar al 2016. Durant aquests temps s’han hagut de fer un conjunt de tràmits complexes amb diferents administracions, com Bombers, Agència Catalana de l’Aigua i  Ajuntament, entre altres. Poder disposar d’aquest equipament permetrà esperar amb millor condicions la posada en marxa del futur Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona.