La XI Setmana dels Rahola oferirà cinc converses amb ''claus'' per entendre l'actualitat

Emilio Morenatti, Manel Alías, Alba Sidera, Eloi Vila i Santiago Niño Becerra protagonitzen els actes d’aquesta edició

La Setmana dels Rahola, el cicle d’activitats vinculades al periodisme i la comunicació que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, arriba a l’onzena edició amb l’objectiu de donar algunes claus per no perdre’ns en el laberint de l’actualitat.

S’han programat cinc converses en profunditat, variades i molt necessàries, per ajudar a comprendre una mica millor alguns dels temes més recurrents als mitjans de comunicació en els darrers mesos. Els protagonistes d’aquest any són Emilio Morenatti, Manel Alías, Alba Sidera, Eloi Vila i Santiago Niño Becerra

Els actes de l’XI Setmana dels Rahola tindran lloc els dies 4, 6, 13, 16 i 18 de febrer i es repartiran entre la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola. Estan oberts a tothom, tot i que cal inscriure’s prèviament a les converses que es faran a la biblioteca. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau, n’han presentat la programació avui a la seu de la corporació supramunicipal.  

Miquel Noguer ha destacat en la seva intervenció: "Un any més la Setmana dels Rahola i els Premis de Comunicació Local Carles Rahola ens permetran reunir la professió perquè debati i faci una anàlisi de com està el periodisme a casa nostra. Un periodisme que volem ben viu, que tingui temps per fer la feina ben feta, que pugui investigar i contrastar; un periodisme que afronti els reptes que ens toca viure, que sigui creïble, que vagi al fons dels afers, que sàpiga salvaguardar les víctimes i donar-los veu, i que preservi la presumpció d’innocència.

En definitiva, un periodisme que treballi a peu de carrer, que intenti aportar novetats o anàlisi dels fets que ens toca viure. Uns mitjans necessaris perquè són la màxima garantia de defensa de la llibertat d’expressió i de la transparència necessària que tota societat democràtica necessita". 

Per la seva part, Jordi Grau ha subratllat que "estem en un moment complicat pel periodisme. Les xarxes socials ho han canviat tot. A tot arreu es fa espectacle i entreteniment i el periodisme és una cosa molt diferent. L’espectacle i l’entreteniment es poden fer bé o malament però el periodisme només té raó de ser si es fa bé". 

Jordi Grau també ha explicat que "en el cartell de la Setmana dels Rahola, que presentem avui i que sota el títol genèric de El laberint de l'actualitat, analitzarà sectors tan diversos com la guerra; l'amenaça latent i proper del feixisme; la memòria mitjançant un viatge a les trinxeres dels nostres avis i pares; i les conseqüències que tot això té i tindrà per a la nostra economia i per tant pels nostres ciutadans". La realitat està interconnectada i per això l’objectiu de l’XI Setmana dels Rahola és oferir una visió àmplia del món i de la societat a través de cinc converses molt variades i interessants". 

Al final de l’acte, s’ha fet una foto de grup, en què també han participat la segona tinenta d’alcaldia de Girona i vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, Maria Àngels Prat, com a col·laboradors de l’XI Setmana dels Rahola.  

Cinc converses

El fotoperiodista Emilio Morenatti obrirà l’edició d’aquest any amb la conversa "Més que mil paraules" el dissabte 4 de febrer a les 12 del migdia, a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. El fotògraf, que entre molts altres reconeixements ha rebut el Premi Pulitzer, presentarà i comentarà una selecció de les seves fotos i, tot seguit, conversarà sobre la seva trajectòria amb la periodista Sion Biurrun.  

El dilluns 6 de febrer, a les 6 de la tarda, i també a la Casa de Cultura, el periodista Manel Alías, que fa molt poc ha rebut el Premi Nacional de Periodisme per la cobertura que ha fet per a TV3 i Catalunya Ràdio de la guerra a Ucraïna, ens oferirà la seva visió sobre aquest conflicte i les complexitats de la política russa en la conversa "Des de Rússia amb dolor", que compartirà amb la periodista Marta Costa-Pau. 

Una setmana més tard la Setmana dels Rahola oferirà algunes claus per entendre l’auge de l’extrema dreta amb Alba Sidera, corresponsal d’El Punt Avui a Itàlia i el Vaticà des de fa més de deu anys. Durant la conversa, titulada "Repetir la història: el feixisme a la cantonada", Sidera reflexionarà sobre l’auge de la dreta radical a Itàlia i a Europa. El periodista Salvador Garcia-Arbós serà qui la conduirà. La conversa tindrà lloc el dilluns 13 de febrer, a les 6 de la tarda, a l’auditori Enric Mirambell i Belloc de la Biblioteca Pública Carles Rahola. 

El mateix auditori acollirà el "Viatge a les trinxeres" que faran Eloi Vila i Clara Vicenç el dijous 16 de febrer a les 6 de la tarda. El popular conductor dels programes Al cotxe i Quanta guerra! repassarà el seu recorregut professional i ens oferirà la seva visió sobre la influència que té la memòria democràtica en l’agenda política i en l’actualitat. 

Finalment, el dissabte 18 de febrer, a les 12 del migdia, un dels economistes més mediàtics del país ens ensenyarà "Com sobreviure (o no) a la crisi econòmica". Santiago Niño Becerra exhibirà la seva capacitat comunicativa per parlar d’economia domèstica i de com es veu afectada per decisions que es prenen a l’altra punta del món. La conversa serà conduïda per la periodista Teia Bastons, a l’aula magna de la Casa de Cultura.   

L’XI Setmana dels Rahola culminarà amb la gala de lliurament dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el dimarts 21 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona. Marc Giró, periodista i presentador de Vostè primer (RAC1) i Late xou amb Marc Giró (RTVE Catalunya), tornarà a conduir la gala, en la qual s’anunciaran els noms dels guanyadors de les set categories i de la beca Carles Rahola, i es lliuraran els guardons. 

Dues exposicions

En el marc d’aquesta Setmana dels Rahola, també s’han programat dues exposicions: "Pablito, una visió propera" i "RaholaFoto2022. Fotografies presentades a la tretzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local". 

"Pablito, una visió propera" es podrà visitar entre l’1 i el 28 de febrer a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.  Es tracta d’una exposició ideada i produïda per la Diputació de Girona que recull una selecció d’imatges captades pel fotògraf Pablo García Cortés, Pablito (Almeria, 1922 - Girona, 1999). Les fotos mostren l’activitat social, política i artística de les comarques de Girona i la seva transformació al llarg de gairebé tres dècades.  

"RaholaFoto2022" és una selecció de les imatges presentades a la categoria que premia la millor fotografia de premsa en la passada edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. La pandèmia del coronavirus segueix present en moltes de les imatges, però amb una mirada més esperançadora. La natura, els retrats, els esports i les protestes al carrer acaben de donar forma a aquesta memòria polièdrica del 2021, explicada a través de les càmeres de quinze professionals. Es podrà visitar del 13 al 28 de febrer a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. 

#Rahola23

Tota la informació de la Setmana dels Rahola i dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local d’enguany es pot seguir per les xarxes socials a través de l’etiqueta #Rahola23. També en el web de la Diputació de Girona, el de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i el web oficial dels Premis Carles Rahola.