Condemnen les dues hoteleres de Besalú per estafar l'asseguradora

La sentència les condemna a sis mesos de presó i una multa de 2.700 euros

L'Audiència de Girona ha condemnat Carme i Rosa Ventura, les dues hoteleres de Besalú (Garrotxa) acusades de fingir un robatori a l'hotel Can Güell per estafar l'asseguradora exigint una indemnització. El tercer processat, i també germà de les acusades, ha quedat absolt.

La sentència conclou que no ha quedat acreditat que Francesc Xavier Ventura, que havia estat director d'Arquitectura i Habitatge durant la presidència de Jordi Pujol, hagi format part de la conxorxa. Per a les dues condemnades, la sentència imposa una pena de 6 mesos de presó i una multa de 2.700 euros per intent d'estafa i simulació de delicte. Les germanes van arribar a valorar els objectes sostrets en 350.000 euros.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila, considera que ha quedat provat que les dues germanes, Rosa i Carme Ventura, es van conxorxar per simular un delicte per estafar la companyia assegurada. La sentència conclou que les dues hoteleres -sòcies i conselleres delegades de la mercantil Cal Parent Resort S. L.- van denunciar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra que havien entrat a robar a un dels seus hotels, Can Güell de Besalú tot i saber "que els fets eren falsos".

Els negocis no travessaven un bon moment econòmic. De fet, estaven en concurs de creditors perquè no podien fer front al deute de 7 MEUR (milions d'euros) que havien contret per fer el nou hotel. A més, les autoritats sanitàries havien clausurat l'hotel per un brot de legionel·losi i les propietàries havien de tornar a fer una inversió per solucionar els problemes.

La denúncia la van presentar davant els Mossos d'Esquadra el 16 de desembre del 2010 i asseguraven que entre la nit i el matí del dia abans uns lladres havien entrat a l'hotel i l'havien desvalisat enduent-se televisions i mobiliari voluminós.


 
Per cobrar de l'asseguradora, les germanes van comunicar el suposat robatori a la companyia el 3 de gener del 2011. Inicialment havien quantificat el valor del robatori en uns 350.000 euros però, després de fer el primer inventari, van fer arribar una reclamació de 261.827,77 euros a l'asseguradora. Posteriorment, els diners que reclamaven eren 72.429,89 euros. La companyia va detectar que hi havia "un suposat frau" i no va arribar a pagar-los ni un euro de les compensacions que demanaven.

Segons recull la sentència, bona part dels objectes denunciats com a robats van aparèixer en altres hotels propietat de les germanes i inclús n'hi havia a les golfes del mateix hotel Can Güell. Al judici, les germanes van assegurar que se les podia acusar de ser "desordenades" i de cometre "errors" a l'hora de fer els inventaris, però van assegurar que no ho van fer amb mala fe.

A banda de Carme i Rosa Ventura, a la banqueta dels acusats també hi havia Francesc Xavier Ventura, que ha quedat absolt. La sentència recull que l'home -que va ser un alt càrrec de la Generalitat durant la presidència de Jordi Pujol- estava desvinculat del dia a dia dels hotels i que no va participar en l'engany.

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha condemnat Rosa i Carme Ventura a 6 mesos de presó i a pagar una multa de 2.900 euros per simulació de delicte i intent d'estafa. A més, també hauran d'indemnitzar la companyia asseguradora 5.723,30 euro perquè, tot i que no van arribar a pagar res a les germanes, sí que van tenir despeses per gestionar tot el procés.

La sentència no és ferma i es pot recórrer presentant recurs de cassació davant la sala segona del Tribunal Suprem.