Gemma Geis (JxCAT) presenta candidatura per liderar una Girona ''de talent, connectada i amb valors''

L'alcaldable marca perfil i afronta les municipals amb l'objectiu "d'abraçar les 103.000 veus de la ciutat"

L'alcaldable de JxCat a Girona, Gemma Geis, entoma el repte "més exigent i més difícil", però també "el més apassionant", i proposa "un projecte de vida" per a una Girona "de talent, connectada i amb valors". En un acte a l'Auditori, la candidata ha desgranat les línies mestres que marcaran el seu programa per a les municipals. Convertir Girona en "un pol sanitari i de recerca", preocupar-se per l'urbanisme "de petits detalls", relligar els barris o fer un pla integral de seguretat en són alguns. Sense oblidar, això sí, ni l'independentisme ni l'impuls del català. L'alcaldable s'ha compromès a "abraçar les 103.000 veus dels gironins i gironines" i ha demanat sumar "la màxima força i vots possibles la nit del 28 de maig" per assolir-ho.

Geis ha admès que haver escollit el 25 de gener per presentar el seu projecte de ciutat no és banal. Perquè va ser ara fa vuit segles, precisament el mateix dia del 1284, quan Pere II El Gran va atorgar a la ciutat el 'Privilegi d'en Provençal', un document que es pot considerar "l'acta fundacional" de l'Ajuntament. "I aquest llegat ha anat passant de mà en mà de tots aquells que han treballat des de l'Ajuntament per als seus veïns", ha recordat Geis.

La candidata de JxCat ha assegurat que, fent el pas de ser alcaldable, entoma el repte "més important, més exigent i més difícil" de la seva vida. Però també aquell "més apassionant" i que més la fa "somiar". "He assumit aquest repte amb molt de respecte, humilitat i responsabilitat, perquè afecta el projecte de vida dels 103.000 habitants que té la ciutat", ha afirmat.

Geis ha admès que Girona atrau, però també té clar que no cal caure "en l'autocomplaença", perquè la inflació desbocada i els estralls que s'arrosseguen de la pandèmia -també, en salut mental- es deixen notar al dia a dia. Per això, l'alcaldable es fixa que Girona no perdi "oportunitats" i que, sobretot, "ningú quedi enrere". Per aconseguir-ho, proposa un projecte per a la ciutat basat en tres grans eixos: el d'una Girona "amb talent, connectada i amb valors".

Dins el primer bloc, la candidata de JxCat es proposa "promoure el talent en tots els àmbits". I aquí, ha recordat la idea en què insistia quan era consellera d'Universitats: "La recerca és el millor pla de contingència". L'alcaldable subratlla que el nou Campus de Salut és un projecte "cabdal" per impulsar la recerca i ha proposat "allargar la mà per crear sinergies" amb la universitat. Aquí, es compromet a fer que l'Ajuntament se sumi al Pla de Doctorats Industrials, que permetrà a les empreses "acollir estudiants de doctorat per millorar la innovació".

En paral·lel, Geis vol ajudar a "vertebrar l'ecosistema emprenedor" de la ciutat i ja avança que, si és alcaldessa, posarà "facilitats perquè qui vulgui tingui l'oportunitat d'engegar un negoci". "A més, si defensem un model de ciutat que potencia el talent influirem en el model turístic", ha assegurat, dient que ha de ser "de qualitat i responsable".

L'ajuntament, líder i tractor

Gemma Geis concep una Girona connectada com aquella en què l'Ajuntament exerceixi "de lideratge i tractor". I aquí, obrint-se també cap a Europa, l'alcaldable de JxCat ha afirmat que cal pensar "en una Girona digitalitzada", però també "vertebrada amb uns barris ben connectats", que sigui "capital de la seva àrea metropolitana" i es converteixi en motor de projectes com el Pla de Mobilitat Supramunicipal.

Tot això, però, sense oblidar la ciutat del dia a dia, la de l'urbanisme dels petits detalls. "Hem de tenir un projecte de futur, però també vetllar per allò que fa que la ciutat sigui habitable i amable; que els carrers estiguin nets sempre, que no hi hagi forats a les voreres, que a l'escola de la nostra mainada s'hi faci un bon manteniment... Una ciutat endreçada", ha subratllat.

Gemma Geis assegura que, per governar, s'ha de fer des de la proximitat, "passejant pels carrers i parlant amb la gent". I que per aconseguir una Girona connectada, també cal que l'Ajuntament funcioni. Per això, ha avançat que no li farà "respecte" impulsar reformes dins el consistori si creu que "han d'anar bé".

Dins la voluntat d'una Girona connectada, Geis també ha apostat per una ciutat més sostenible. "Vivim en una ciutat amb quatre rius però sense aigua; hem de fer polítiques pensant en aquesta realitat", assegura, dient que aquí els fons Next Generation hi ajudaran. I en aquest punt, tampoc ha amagat que a l'hora de bastir una ciutat més amable, cal avançar cap a una "Girona més neta". Deixant clar, això sí, que farà un "control molt exigent" de l'execució del nou contracte de neteja -que suma 168 MEUR en vuit anys- perquè amb aquests diners "n'hem de fer prou".

Valors compartits

Pel que fa al tercer gran bloc, el dels valors, l'alcaldable de JxCat ha subratllat que "més enllà dels projectes de vida individuals hi ha aquell col·lectiu, que és Girona". I aquí, Geis ha afirmat que cal treballar per a les oportunitats dels joves i, sobretot, garantir-los accés a l'habitatge. "És una de les grans que tenim tots; el parc públic de Girona és d'uns 200 habitatges i estem treballant per doblar-lo", insisteix.

En paral·lel, Gemma Geis tampoc ha amagat que cal fer un pas més en seguretat. Proposa elaborar un pla integral, que passi per reforçar "el model de policia de proximitat i de prevenció". "I per això ens calen més agents de la Policia Local; aquest serà un aspecte que enfortirem, que consensuarem i que és de màxima prioritat", ha subratllat.

Dins els valors que defensa per Girona, l'alcaldable de JxCat afirma que la ciutat ha de ser capaç de "transformar-se però sense desdibuixar-se ni perdre els orígens". "Per tant, és important la protecció del patrimoni i de la nostra llengua, el català; hem de fer polítiques per enfortir-la", ha assegurat.

Tots aquests valors, però, admet Geis, no es poden potenciar "sense educació". En aquest punt, la candidata ha subratllat que cal reforçar l'aprenentatge del civisme. "Només amb nens i nenes preparats tindrem la Girona del futur que imaginem. Són la clau mestra que obre totes les portes. Per ells val la pena arriscar-se i ser candidata a l'alcaldia de Girona", afirma.

"La màxima força"

Sense entrar a parlar de noms, Gemma Geis ha assegurat que tirarà endavant el seu projecte "amb un equip que estima Girona, molt fort" i que farà "que les coses passin". "Ens caldrà la màxima força possible la nit del 28 de maig, els màxims vots possibles, perquè com més força tinguem més capacitat tindrem per assolir-ho i aplicar aquest compromís, aquest lideratge, i aquesta visió optimista però rigorosa en aquestes parets mestres de la Girona del futur, de la Girona que estimem", ha afirmat.

L'alcaldable tampoc ha oblidat que, per tirar endavant aquest "projecte de vida", la independència de Catalunya "és el camí per tenir totes les eines i responsabilitats de gestió". "I a Girona l'independentisme ha de seguir demostrant que som la millor opció per garantir el projecte de vida dels gironins", ha afirmat.

Geis, que a l'hora de presentar-se davant els qui l'escoltaven ho ha fet a través de cançons que l'han marcada, ha volgut tancar el discurs fent un símil entre el tema 'Una altra manera de viure' de Joan Dausà i com ella entén la política. "També hi ha una altra manera de fer-la, i aquesta passa perquè no et diguin mai que allò no és possible o no ho aconseguiràs", ha afirmat.

"Una altra manera de fer política és deixar de banda els interessos personals i posar per sobre els col·lectius, ser útil", ha continuat l'alcaldable de JxCat. "Davant dels dubtes, sempre país, país, país i persones, persones, persones", ha dit, explicant que, precisament, aquesta manera d'entendre la política és el que li va atraure de l'expresident Carles Puigdemont. Precisament, durant l'acte, Puigdemont ha dirigit unes paraules gravades al públic dient que li fa "molta il·lusió" que pugui ser alcaldessa i que espera "abraçar-la personalment" a l'Ajuntament de Girona.

Per a Geis, la seva manera de fer política passa també per emocionar-se amb allò que fa. "A vegades em diuen que soc massa emocional, que hi poso massa el cor; I jo no ho sé fer d’una altra manera", ha dit. "No sé treballar sense creure en allò que faig, i aquesta és la meva manera de fer política. Fer-ho possible. Amb fermesa i lleialtat. Us ofereixo doncs un projecte de vida, pensat per una Girona de talent, connectada i amb valors", ha conclòs.

L'acte de presentació de Gemma Geis ha omplert la sala petita de l'Auditori i, fins i tot, s'han hagut d'habilitar pantalles a l'exterior perquè part del públic que no ha pogut entrar pogués seguir-lo. A la primera fila de les butaques, i donant-li suport, hi havia l'actual alcaldessa, Marta Madrenas, i la plana major de JxCat. Hi han assistit la presidenta del partit, Laura Borràs; el secretari general, Jordi Turull, i part dels exconsellers del partit que van coincidir amb ella a Govern (com Jordi Puigneró, Victòria Alsina i Jaume Giró).