No es crearà cap 'bony' el proper curs pels alumnes de P3 a Girona

La ciutat vol tenir un nou institut per al curs 2014-2015

Els 'bonys' són una fórmula que, en els darrers cursos, ja s'ha fet servir en alguns col·legis de Girona per poder atendre la demanda d'alumnes. Aquells anys en què el número d'infants ha superat el de places disponibles, i ara que la crisi dificulta la creació de nous centres, s'ha optat per posar una aula extra de P-3 en alguns CEIP.

A Girona, per exemple, hi ha hagut 'bonys' en escoles com ara el CEIP Joan Bruguera o el col·legi Verd. També hi ha hagut casos, com a les escoles Domeny o Montfalgars, en què aquestes aules extra ja estaven anunciades, però on finalment la mesura no s'ha portat a terme perquè Departament i consistori han fet marxa enrere davant l'oposició dels pares.

Ara, la tinenta d'alcalde ja ha anunciat que per al curs vinent no es preveu crear cap 'bony' a les escoles de Girona. Segons Isabel Muradàs, de moment tot fa pensar que els centres podran absorbir la demanda d'alumnes de P-3. "I en cas que no fos així, allò que es faria seria incrementar ràtios tan a la pública com a la concertada", ha precisat.

Muradàs també ha fet un repàs d'aquelles obres i projectes que hi ha pendents a la ciutat. D'entrada, la tinenta d'alcalde ha assegurat que, si tot va segons el calendari previst, l'any vinent els alumnes del CEIP Pericot -actualment en barracons a Palau- ja podran estrenar el nou edifici, que fa mesos que està en obres.

Això no passarà, però, en els casos com l'escola Balandrau o la del Bosc de la Pabordia, que també van néixer en mòduls prefabricats. "Aquí no hi ha cap previsió, perquè el pressupost de la Generalitat està com està i s'han d'atendre les necessitats que hi ha arreu de la demarcació; aquí a Girona hem tingut la sort que s'ha fet l'escola Pericot, però no tenim cap previsió per a les altres", ha dit Isabel Muradàs.

El nou IES, per al curs 2014-2015

La tinenta d'alcalde també ha anunciat que, des de la regidoria, es treballa "insistentment" perquè la ciutat tingui un nou institut per al curs 2014-2015. Muradàs ha dit que hi ha necessitat que la ciutat disposi d'un nou IES d'aquí a dos anys, per donar cobertura als alumnes que pujaran dels grups de primària.

"La nostra voluntat és que aquest institut, que és necessari, estigui en funcionament d'aquí a dos cursos", ha avançat Muradàs. La tinenta d'alcalde, a més, ha dit que l'objectiu de l'Ajuntament és situar el nou centre en "instal·lacions ja existents" que ara estiguin en desús. "Realment és això el que estem buscant, no estem parlant ni de nova construcció ni de barracons", ha subratllat Muradàs.

La tinenta d'alcalde ha fet aquests anuncis durant la presentació de la memòria de la seva àrea corresponent a l'any 2012. D'entre totes les dades que recull, Muradàs ha insistit en la voluntat d'intentar reduir les partides destinada a obres de manteniment i a les factures de consum dels centres (neteja, llum, combustibles, aigua i consumibles).

L'any 2012, el consistori va invertir 212.955 euros en necessitats de manteniment dels edificis, i 2,25 MEUR per pagar els consums. Isabel Muradàs ha recordat que aquestes dues partides engoleixen dues terceres parts del pressupost de l'àrea i, en aquest sentit, ha insistit en la necessitat d'impulsar mesures d'estalvi.

"Els equipaments municipals són un àmbit important en el qual s'ha volgut incidir des de l'equip de govern, ja que s'ha de fer una gestió acurada dels recursos econòmics", ha dit Isabel Muradàs. I ha conclòs: "Perquè un estalvi en consum i manteniment d'edificis significa més pressupost per fer projectes educatius".