Més de 1.700 gironins sense recursos que demanen ajuda a l'Ajuntament

El consistori acumula un dèficit de 100.000 euros en els lloguers socials que gestiona

La memòria dels Serveis Socials no fa res més que confirmar que, dia rere dia, augmenten les dificultats derivades de la crisi econòmica. Un dels termòmetres que permeten mesurar aquestes penúries són les atencions que s'han fet als SBAS, la porta d'entrada al sistema de protecció social.

L'any passat, des d'aquests serveis es van atendre 8.687 persones, més de la meitat de les quals (un 54,6%) eren autòctones. La majoria d'elles van demanar ajuts d'urgència perquè no podien afrontar les factures, comprar menjar o pagar medicaments.

Tot i que el global d'atesos és similar al del 2011, l'estadística de l'Ajuntament de Girona posa damunt la taula una dada que reflexa com, dia rere dia, augmenten els afectats per la crisi. I és que, de totes les persones que van atendre els SBAS, gairebé una de cada tres -1.762- era la primera vegada que hi anaven a demanar ajuda.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha explicat que l'ajuntament ha hagut de fer "autèntics equilibris" per poder afrontar les peticions d'ajuda que els arriben. No només per ajudes d'urgència -als quals s'hi van destinar 450.000 euros- sinó també per tots aquells serveis (lloguers socials, atenció a gent gran i a infants) la demanda dels quals s'ha multiplicat arran de la crisi.

"Aquest 2013, per desgràcia la situació no es preveu que millori; per això, hem incrementat partides al pressupost per poder atendre la majoria dels casos", ha explicat Berloso. Entre aquests, hi ha el d'atendre aquelles famílies que no poden comprar aliments, derivant-les a l'economat.

Berloso ha recordat que a finals de l'any passat ja hi havia unes 1.000 famílies que anaven a buscar aliments de primera necessitat al centre (situat al Pont Major). El regidor ha avançat que, a mitjans d'aquest 2013, amb el nou economat que s'obrirà a la zona de Can Gibert del Pla, la previsió és poder atendre 1.600 famílies.

258 persones dormen al carrer

D'altra banda, la memòria també recull que durant el 2012 van augmentar les persones que dormen al carrer o en caixers automàtics, tapats amb flassades i cartrons. A finals de l'any passat el consistori en tenia comptabilitzades 258, de les quals 53 era la primera vegada que en tenien constància.

Les dades de l'àrea de Serveis Socials també incorporen la memòria del centre d'acollida 'La Sopa', que compta amb uns vuitanta llits. L'any passat, el centre de dia -que es va obrir permanentment arran de la crisi- va atendre 599 persones. I pel què fa a aquelles que s'hi van quedar a dormir i van fer àpats habitualment, en van ser 549.

El regidor de Serveis Socials ha detallat també quin és el perfil d'usuaris que atén el centre d'acolliment. "Nou de cada deu no tenen xarxa de suport familiar i el 80% no tenen ingressos; i aquells que en tenen, cobren com a màxim 300 euros al mes", ha explicat Berloso.

Dèficit de 100.000 euros

D'altra banda, les dificultats derivades de la crisi han fet que, per primer cop d'ençà que es va posar en funcionament, l'Oficina Municipal d'Habitatge tingui dèficit. En concret, a finals de l'any passat aquest era de 100.000 euros, perquè els inquilins no havien pogut afrontar les quotes del lloguer.

"Es tracta de gent que s'ha quedat a l'atur i que té dificultats per pagar", ha concretat Berloso. Des de l'oficina, l'Ajuntament de Girona gestiona 222 pisos, dels quals 186 pertanyen a la borsa de lloguer social o bé són de protecció oficial.

La majoria els ocupa gent amb edats compreses entre els 26 i els 65 anys (i per tant, molts d'ells amb càrregues familiars). Berloso també ha explicat que, durant l'any passat, el consistori va decidir abaratir els lloguers, i que ara s'estenen entre els 140 i els 300 euros.