La cimera entre Espanya i França fracassa en l'intent d'obrir els passos fronterers tancats

El govern gal ho justifica per motius de "seguretat"

Espanya i França han acordat en la cimera celebrada aquest dijous a Barcelona intensificar la cooperació transfronterera i el diàleg polític. El tractat d'amistat entre els dos països, que eleva les seves relacions al màxim nivell, posa el focus, entre altres, en la migració.

Concretament, el document estableix la creació d'un grup de treball hispanofrancès sobre aquesta qüestió que reunirà per a un diàleg regular els responsables de la gestió de fronteres, migració, asil, integració i lluita contra les xarxes de migració il·legal. Les autoritats d'Espanya i França també obren la porta a desplegar "unitats operacionals binacionals" i a realitzar "operacions comunes o conjuntes" per lluitar contra les xarxes de tràfic de persones.

Una de les preocupacions de França són els moviments secundaris a l'interior de l'espai Schengen mentre que Espanya acudia a la trobada amb la reclamació de reobrir els vuit passos fronterers secundaris entre els dos estats.

El document no concreta aquesta qüestió i fa una menció genèrica al compromís d'ambdós països amb la preservació de l'espai Schengen i la llibertat de circulació així com "el bon funcionament de l'espai sense controls en les fronteres interiors".

Pel que fa a la cooperació transfronterera, les parts plantegen reforçar-la en tots els àmbits amb operacions conjuntes per lluitar contra el terrorisme i la delinqüència organitzada, però també en altres aspectes econòmics, socials i culturals.

En aquest sentit, Espanya i França "reconeixen el paper desenvolupat en aquest aspecte per les autoritats locals i regionals en el marc de les seves competències" i parlen de fomentar "l'aprenentatge de la llengua del veí i el seu ús en la vida quotidiana en els espais transfronterers".