Girona estrena aquest proper dissabte les cinc primeres pistes de pickleball reglamentàries de la demarcació. El projecte, impulsat per l’Associació Pickleball Girona, neix amb la intenció d’introduir aquest esport a les comarques de Girona i fomentar-ne la pràctica amb el lloguer de pistes d’aquesta nova modalitat esportiva que triomfa als Estats Units.
El president de l’associació, Enrique Casanovas, explica que va descobrir aquest esport gràcies al seu fill, Daniel Casanovas, vocal de l’associació, que “navegant per la xarxa va topar amb aquesta nova modalitat que permet recuperar la joventut esportiva de manera divertida”. El pickleball és “una pràctica esportiva saludable” apta per a tots els públics, que no requereix forma física i que és “d’allò més inclusiva” ja que és oberta a “persones amb discapacitat, amb lesions motrius o bé aquelles a qui el metge ha limitat la majoria d’activitats físiques o esportives”. D’aquesta manera, “avis, pares i fills poden gaudir d’aquest esport plegats, sense riscos de lesions”.
El pickleball és un esport de pala de baix impacte que combina elements del tennis, pàdel, bàdminton i tennis de taula. Fàcil d’aprendre, amb un ritme ràpid i molt divertit, és apte per a tots els públics sense importar l'edat o la condició física. Les regles són simples i el joc requereix menys exigència física que altres esports com el tennis.
El camp de joc té unes dimensions de 13,41 metres de llargada i 6,1 metres d'amplada i gairebé sempre es juga en dobles, encara que també es pot fer de manera individual, especialment aquells que busquen un major repte. Es juga a onze punts amb diferència de dos, de manera que si les dues parts estan empatades a deu, el partit continuarà fins que un equip guanyi per dos punts. Només l’equip que serveix pot anotar punts, que s'anoten amb cops guanyadors o si l'equip que resta fa falta.
Aquest esport va néixer el 1965 als Estats Units, de manera que la major comunitat de jugadors es troba en aquell país. El 2012 va arribar a Espanya, quan es va fundar la Asociación Española de Pickleball, òrgan representatiu al territori nacional i membre de la International Pickleball Federation. La majoria de practicants són al País Basc, Canàries, Andalusia, Catalunya i Madrid.
A Catalunya, l’Associació Pickleball del Bages va ser pionera en la introducció d’aquest esport al país i la de Girona és la segona que se suma a l’eclosió d'aquesta modalitat. L'Associació Pickleball Girona disposa de dos professors titulats que impartiran cursos per donar a conèixer aquest esport i afavorir-ne la pràctica des d'edats molt primerenques.
Precisament, els propers dies 21 i 28 de gener, la Montjuïc Internacional School, que acull les noves pistes, celebrarà jornades de portes obertes gratuïtes per conèixer de primera mà aquest esport i practicar-lo amb monitors titulats.
Instal·lacions de pickleball a Girona
A Girona, l’associació de pickleball compta amb cinc pistes reglamentàries: 1 pista interior i 4 d’exteriors, situades a l’escola Montjuïc Internacional School. Les instal·lacions disposen de vestidors amb dutxa, enllumenat i, a pocs metres, zona d’aparcament gratuït. L’horari d’obertura és de dilluns a divendres de 17.30 a 21.30 h i els dissabtes en horari de matí i tarda. La programació de classes extraescolars es concentra entre setmana, de 17.30 a 19.30 h, tot i que en aquesta mateixa franja també hi ha pistes obertes al públic i servei de lloguer del material necessari per a la pràctica. La reserva de les pistes es pot fer a través d’una aplicació mòbil o bé per telèfon.
Història del pickleball
El pickleball va néixer el 1965 als Estats Units, a l'Estat de Washington. Va ser desenvolupat per Joel Pritchard, congressista nord-americà, Bill Bell, Jordania Steranka i Barney McCallum. La seva intenció en crear era dissenyar un nou esport que fos divertit, desafiador i que tothom pogués practicar.
Van crear les regles i van començar a practicar-lo a la pista de bàdminton de Joel Pritchard amb unes pales de fusta i una pilota de plàstic perforada. El nom va sorgir perquè el seu gos, Pickle, sempre agafava la pilota (Pickle's ball).