La Generalitat compra sis trampes americanes en la lluita contra els senglars

Acció Climàtica preveu declarar l'emergència cinegètica a principis de febrer

La Generalitat ha comprat sis trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglar i reduir els danys al territori. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha subratllat que la prova pilot feta amb aquestes xarxes anomenades 'Pig Brig Trap' ha demostrat que és una "bona eina" a sumar al conjunt de mesures del pla de xoc i ara estan treballant en el protocol d'utilització i la formació d'un equip de camp.

"Ens agradaria que en menys d'un mes les poguéssim començar a utilitzar". Segons va avançar Catalunya Ràdio, aquestes trampes consisteixen en col·locar xarxes que permeten capturar diferents animals de cop. Acció Climàtica preveu declarar l'emergència cinegètica a principis de febrer.

Segons va explicar Catalunya Ràdio, la prova pilot amb aquesta trampa pionera es va fer als aiguamolls de l'Empordà i va permetre capturar 42 senglars en quatre dies. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha exposat que això demostra que és una "molt bona eina". Anna Sanitjas ha anunciat que la Generalitat ha adquirit sis d'aquests trampes perquè "se n'ha demostrat l'efectivitat".

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant ara en identificar les zones on es poden ubicar aquestes trampes perquè "no és un tipus de xarxa que es pugui fer servir a qualsevol lloc i de qualsevol manera": "Exigeix un protocol d'implantació i, també, de gestió de les captures". El Govern està perfilant aquest protocol i, alhora, formant un equip de camp específic per utilitzar aquestes trampes.

Sanitjas ha subratllat que la idea és que es puguin començar a fer servir "en breu": "Ens agradaria que en menys d'un mes". Les 'Pig Brig Trap' s'afegiran a les bateria d'accions i mesures que el Departament està desplegant en el marc del pla de xoc per combatre la sobrepoblació d'espècies com el senglar, que causen danys al territori, sobretot als cultius.

La implantació de les trampes va lligada també a la declaració d'emergència cinegètica, prevista per a principis de febrer.

Entre les opcions que tenen sobre la taula és que, per exemple, els pagesos puguin comprar i utilitzar aquestes trampes. "És una possibilitat, però l'aplicació de qualsevol mètode de captura necessita una autorització específica del Departament, complir uns condicionants i assolir els protocols que s'estableixin", ha remarcat la directora.

Les trampes permeten capturar diversos senglars de cop, tan bon punt entren dins un cercle de xarxes d'on ja no en poden sortir. "Una de les coses que estem estudiant són quines característiques han de complir el territori, perquè són trampes que s'han d'ancorar", ha precisat Sanitjas que també diu que s'han d'ubicar en llocs de pas de manades i establir mesures per reduir el risc de robatoris.