La CUP Farners denuncia la ''incapacitat'' del govern per elaborar un pressupost pel 2023

Els cupaires assenyalen els desacords entre ERC i Junts com la principal causa

L’assemblea local de la CUP de Santa Coloma de Farners (Selva) denuncia la "incapacitat" de l'equip de govern municipal, que encapçala l'alcalde Joan Martí (ERC), per a concloure l'elaboració del projecte de pressupost municipal de la ciutat per a l'any 2023 i dur-ne el projecte al ple de la corporació local per al seu debat i aprovació.

L'equip de govern ha depassat el termini de 31 de desembre per a presentar el projecte de pressupost per a l'any vigent. La CUP assegura que refusen explicar-ne les causes a la resta dels grups polítics representats al ple i defugen comprometre's en una data per a presentar-lo quan hi ha estat requerit per la regidora cupaire, Sylvia Barragan, durant la darrera reunió de la comissió informativa local, de preparació del ple, celebrada el passat dilluns 12 de desembre.

L'aprovació de les ordenances fiscals locals per a l'any 2023, a les quals es va oposar la CUP i foren també al·legades per prop de 2.000 veïns de la ciutat, el passat mes de desembre, va suposar una crisi del govern de coalició tripartit integrat fins llavors per ERC, JxCat i el grup dels Independents de la Selva, crisi que es va resoldre amb l'expulsió del govern d'aquest darrer grup. El posterior debat al ple de les ordenances varen fer evident, però que persistien profunds desacords en política fiscal i de despesa entre ERC i JxCat, discrepàncies que en opinió de la CUP "són la causa de l'inexcusable retard en la tramesa al ple del projecte de pressupost".

La CUP alerta que l'ajuntament de Santa Coloma de Farners "afronta una greu crisi financera a causa de la imprevisió i la inacció política de l'alcalde", que ha renunciat a renovar la seva candidatura a l'alcaldia a les pròximes eleccions de maig de 2023. Els darrers dos anys l'administració municipal ha exhaurit els gairebé 2 MEUR de marge financer de què disposava per atendre despesa ordinària, i afronta costos creixents en els capítols de personal i subministraments d'energia. A aquest increment de despesa se suma la reclamació judicial de prop 6 MEUR de l'empresa concessionària de la piscina municipal coberta, Sport Assistance 2000 SL, equipament que està tancat des del passat mes d'agost de 2022.

Per tot plegat, l'assemblea i grup polític de la CUP exigeixen a l'alcalde i a l'equip de govern municipal que presentin el pressupost o bé "que admetin obertament la seva incapacitat per a acordar-lo". Anticipa així mateix el seu vot contrari a l'aprovació del pressupost si aquest no inclou les partides necessàries per a reobrir l'equipament esportiu i un pla econòmic i financer que garanteixi a la ciutadania la prestació regular de la resta de serveis municipals i les noves inversions.