Girona ofereix als estudiants de la UdG fer puntualment d'escombriaires

L'objectiu és cobrir el servei quan la majoria de plantilla faci festa

Girona ofereix als universitaris de la ciutat treballar puntualment d'escombriaires per garantir que es cobreixi el servei quan la majoria de la plantilla de Girona+Neta faci festa. El regidor de l'àrea, Eduard Berloso, admet que durant el Nadal hi ha hagut "un problema" amb la recollida de deixalles, precisament perquè l'empresa va trobar-se amb què més del 70% de la plantilla va agafar-se dies.

Com que això no es va poder cobrir, i per evitar que la situació es repeteixi i repercuteixi en el servei, l'Ajuntament ha activat una borsa a través del Servei Municipal d'Ocupació (SOM) oberta als universitaris. Ja n'hi ha set que s'hi han apuntat. Quan se'ls cridi, faran de peó (escombrant carrers o netejant parcs i places, per exemple).

Eduard Berloso admet que, durant aquestes festes, la recollida de deixalles a la ciutat no ha funcionat com tocaria. Perquè a l'increment d'escombraries -entre d'altres, papers i cartrons dels regals- s'hi ha sumat també "un problema de manca de personal" de l'empresa que fa el servei, l'UTE Sanejament Girona.

Segons fixa el conveni, els 160 treballadors que formen part de la plantilla de Girona+Neta, apart de les vacances, també tenen una bossa de vint dies anuals dels quals poden disposar. Tot i que no els cobren, sí poden agafar-los comunicant-ho tan sols amb 48 hores d'antelació.

Durant aquest Nadal, n'hi va haver molts que van fer ús d'aquest dret. Això, sumat a les vacances que d'altres ja s'havien agafat, va comportar que més del 70% de la plantilla s'agafés festa, i amb les borses internes de què disposa l'empresa, no n'hi va haver pou per suplir-los.

Quan cal cobrir aquestes vacants temporals, a Girona+Neta es tira de dues llistes. La primera té 50 noms, i la segona 26 més. Són treballadors que van i venen, però a qui a partir del 2024 se'ls farà indefinits. Durant aquest Nadal, però, amb ells no n'hi va haver prou per cobrir els dies de festa de la plantilla, i es va fer curt.

Precisament, la situació que es va viure durant les festes amb la recollida d'escombraries va centrar ahir una pregunta del ple municipal. La va fer el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, dient que durant les últimes setmanes s'havia viscut "un descontrol absolut amb la neteja i la recollida de residus a la ciutat".

El regidor de l'àrea, Eduard Berloso, va explicar que, d'ençà que es va signar el nou contracte, s'han anat impulsant millores (que aniran materialitzant-se fins al desembre del 2023). "El sistema funciona, però és cert que aquest Nadal, a l'excés de deixalles s'hi ha sumat aquest problema de personal", va admetre.

Borsa d'universitaris

A més de les borses internes de l'empresa, l'Ajuntament també va intentar cobrir "tot allò que va poder" a través del Servei Municipal d'Ocupació (SMO). I en paral·lel, com ha explicat Berloso, també va buscar noves fórmules per poder disposar de més personal per intentar que la situació no es torni a repetir.

És aquí on a l'equip de govern se li ha acudit fer una crida als universitaris de la ciutat perquè, aquells qui vulguin, puguin treballar puntualment d'escombriaires quan se'ls necessiti. S'ha obert una borsa a l'SMO i, a través de la UdG, ja se n'ha fet difusió. De moment, ja hi ha set estudiants inscrits.

Segons concreta Berloso, a partir d'ara se'ls podrà cridar sempre que n'hi hagi necessitat. Bé sigui en períodes de vacances (com ara Setmana Santa), bé sigui en caps de setmana o dies puntuals. Això sí, sempre que s'hagin esgotat primer les dues borses de Girona+Neta.

El regidor explica que els universitaris, quan treballin per a Girona+Neta, faran feines de peó en qualsevol torn horari. "Escombrar, netejar parcs i places, buidar papereres, anar amb un camió cisterna petit per netejar excrements de coloms...", precisa Berloso.

El regidor recorda que la idea se li va acudir veient com el jovent, mentre estudia, busca feines temporals per tenir ingressos. I perquè a casa seva, precisament, els seus nets també ho fan. "A partir d'aquí vam veure que aquesta podria ser una opció per cobrir vacants, i que als estudiants els permetrà guanyar diners", concreta Berloso.

Ara, aquesta borsa d'universitaris ja és una realitat. I en breu, els primers ja podran començaran a treballar a Girona+Neta quan se'ls necessiti. "Comencem a tenir resposta", conclou Eduard Berloso.