El tres Reis d'Orient arriben a Girona sobre carrosses de pedals

Centenars de famílies els han rebut al campament reial instal·lat al Camp de Mart de la Devesa

Ses Majestats els tres Reis d'Orient han arribat aquest dijous al voltant de les quatre de la tarda a Girona. La primera parada ha estat el Camp de Mart de la Devesa, on tenien instal·lat el campament reial i on els esperaven centenars de famílies llestes per entregar-los les cartes.

La cavalcada ha començat puntualment a les sis i ha acabat a quarts de nou a la Copa. Ho han fet primer al campament reial, instal·lat al Camp de Mart de la Devesa, que enguany arrencava motors més d'hora del que és habitual. A partir de les quatre, les famílies han pogut acostar-se als Reis d'Orient, que estaven cadascú en una carpa independent des d'on els patges oferien un petit espectacle. Els de Melcior, feien ballar cavallets de vímet; el de Gaspar, repartien encens i els de Baltasar, tocaven el tambor i es bellugaven al seu so.

Mentrestant, hi havia bústies on els infants podien lliurar les cartes al patge reial i recollir, a canvi, una moneda de xocolata elaborada pel pastisser gironí Jordi Roca. La de Melcior, de xocolata blanca i pols d'or; la de Gaspar, de xocolata amb llet amb pàtxuli, i la de Baltasar, de xocolata negra amb pol·len de mel. Per no acabar existències, enguany s'han fet unes 24.000 monedes en comptes de les 16.000 de l'any passat. A la Devesa, també hi havia una zona central des d'on els cuiners reials repartien xocolata desfeta als assistents.

La Berta i la Valentina esperen cada any els Reis a Girona, i avui no era una excepció. Han explicat que van al campament reial abans de la cavalcada perquè els agrada "donar la carta, veure els patges i saber què volen menjar els Reis" un cop les visiten de nit a casa. La Violant i en Jan, de Bescanó, és el segon any que esperen els Reis a Girona. El 2022, en Jan va entregar-hi la pipa i, tot i que el nen reconeix que va "plorar una mica", la mare diu que li ha demanat de tornar-hi per dur la carta. La Míriam, de Girona, també hi era amb la seva neboda Sofia. A elles els agrada especialment el campament reial perquè es poden "apropar molt als Reis".

Carrosses de pedals

Un cop finalitzat el campament reial i un mica abans de les sis de la tarda, han aparegut a la Devesa les tres carosses dels Reis preparades per començar la cavalcada. Per primera vegada, aquestes no es movien ni per tracció animal ni per motor, sinó que s'impulsaven gràcies a la força de dos patges reials, que pedalaven i a un tercer, que en guiava la direcció des de terra amb una vara de fusta que feia de timó. Aquesta és una modificació que ha decidit impulsar enguany la confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona (organitzadora de l'esdeveniment), després de les crítiques rebudes el 2022 quan els Reis van fer tota la rua a peu. Tot i això, enguany s'ha mantingut aquest últim format en la part final del recorregut.

En concert, els tres Reis han recorregut uns 1,4 quilòmetres damunt la carrossa i la resta els han fet a peu. El circuit total ha estat de 2,3 quilòmetres sortint de la Devesa, enfilant per Caterina Albert fins a les places Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, seguint cap a la de Joan Brossa, agafant la ronda Pare Claret, el carrer Joan Maragall i enllaçant amb la plaça Catalunya i Sant Francesc.

En aquest punt Melcior, Gaspar i Baltasar han baixat de les carrosses per completar caminant el tram final de la cavalcada. Des del carrer Santa Clara, passant per la plaça Independència, per l'avinguda Ramon Folch i fins a l'esplanada de La Copa, on s'ha fet l'acte final amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Durant tot el recorregut, els infants han acompanyat als Reis amb cants tradicionals i els han guiat amb la llum d'espelmes i fanalets. A la rua hi ha participat unes 280 persones, amb l'estrena d'una nova comparsa formada per pastors. També s'ha incorporat la presència de patges que parlaven el llenguatge de signes.

Galeria d'imatges